EXTRAMATERIAL 2021-12-22 KL. 10:45

Tandvårdsklinikerna rustar för knäckta tänder i jul – Slår hål på vanliga myter om tandvård


Kring jul är det fullt upp för tandvårdskedjan Smile Tandvård och dess kliniker runt om i landet. Seg kola och hård knäck kan leda till trasiga tänder och behov av akuta lagningar. Lars Armbäck, nationellt odontologiskt ansvarig på Smile Tandvård slår hål på några vanliga myter om tänderna och munhälsan i jul.

Tandvårdsklinikerna rustar för knäckta tänder i jul – Slår hål på vanliga myter om tandvård
Foto Smile


De vanligaste akutbehandlingarna vid jul hos tandvårdsklinikerna är lagningar, ofta till följd av frekvent ätande av hårt eller svårtuggat julgodis. På längre sikt kan intaget av mycket sötsaker leda till karies och hål i tänderna. På flera av Smile Tandvårds kliniker runt om i landet höjer man nu beredskapen kring julhelgen.
- Särskilt efter julhelgerna får vi rapporter om att besöken hos våra tandläkare runt om i landet ökar. Det handlar då ofta om tänder som behöver lagas eller tandvärk som blivit extra påtaglig efter julfirandet, säger Lars Armbäck, nationellt odontologiskt ansvarig på Smile Tandvård.
- Jag vill inte avråda någon från att äta godis under jul. Det hör till. Men jag vill uppmärksamma om att under dessa dagar vara extra noggrann med tandborstning, detta gäller så väl barn som vuxna, fortsätter Lars.
Om olyckan väl är framme och en tand går sönder, en plomb ryker eller om några andra akuta besvär uppstår bör man uppsöka tandläkare.
- För dig med mycket lagningar kan det vara bra att vara extra medveten om vilket godis du väljer och vara försiktig när du tuggar hård knäck eller sega kolor, säger Lars Armbäck.
Fem myter om munhälsan i jul – Tandläkare Lars Armbäck svarar
”Det är bättre för tänderna att dricka vitvinsglögg än rödvinsglögg”
Att vitt vin är bättre för tänderna än rött vin är en vanlig missuppfattning. I själva verket innehåller allt vin, oavsett färg, lika mycket socker och syror som kan skada tänderna. Däremot kan rödvin och rödvinsglögg missfärga tänder mer. Det är därför viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. När man är ledig och rutinerna ändras är det lätt hänt att detta uteblir.
”Sockerfri julmust är bättre vanlig julmust”
All läsk och sura drycker kan ge frätskador på tänderna, även lightläsk. Detta då de har ett lågt PH-värde. Det är bra att varva julmusten med några klunkar vatten och undvika att borsta tänderna direkt efter du druckit sur dryck. Då är tänderna extra känsliga för slitage.
”Choklad är bättre än knäck eller segt godis”
Även choklad innehåller socker vilket i för stora mängder är dåligt för tänderna. På lång sikt kan detta leda till karies eller hål i tänderna. Vid jul vill man gärna småäta godsaker under hela dagen. Det är då bättre att inte sprida ut intaget och i stället äta mer vid få tillfällen.
”Mina föräldrar har aldrig haft hål i tänderna, vilket gör att jag har starkare tänder genetiskt”
Tänderna, tandkött och salivens sammansättning är i viss mån ärftligt. Framför allt ärver man ofta sunda matvanor och hur man sköter sina tänder av sina föräldrar. Detta har ofta större inverkan på munhälsan än genetiska faktorer.
”Det är dyrt att besöka tandvården”
Om olyckan väl är framme och en tand går sönder eller tandvärken uppstår bör man besöka tandvården. Akuta tandvårdsbesök blir i längden ofta dyrare än att besöka tandvården regelbundet. Regelbundna tandvårdsbesök förebygger allvarliga skador på tänderna och genom att nyttja det statliga tandvårdsstödet går det att få ner kostnaderna. För personer mellan 24 och 29 år samt de över 65 år ligger bidraget på 600 kr per år. Mellan 30 och 64 år är bidraget 300 kronor per år. Bidraget går att spara över två år, vilket då ofta täcker en basundersökning. För alla under 24 år är tandvården i Sverige gratis.

Källa Smile