EXTRAMATERIAL 2023-5-16 KL. 13:42

Sveriges första välgörenhetsvin för djur - Happy Dog Cava gör det möjligt att dricka gott & göra gott för pälsklingar

Av Josefin Petersson

Sveriges första välgörenhetsvin för djur - Happy Dog Cava gör det möjligt att dricka gott & göra gott för pälsklingar
Foto: Pressbild

Älskar du både hundar och bubbel? Nu kommer det första vinet som stöttar välgörenhet för djur till Systembolaget. Happy Dog Cava skänker fem kronor per såld flaska till den ideella organisationen Hundhjälpen. Cavan är gjord på ekologiska spanska druvor av sorten Macabeo och Chardonnay. Skåla för att alla hundar ska få vara just ”Happy” med smaker av gröna äpplen, päron, citrus och inslag av kex och nougat!

Tidigare i år fick hundägarna och vinentreprenörerna Pierre Kambouris och Lenita Nylund idén om ett initiativ för att förbättra livet för hundar i nöd. Det resulterade i Happy Dog Cava, det första vinet i Sverige som stöttar välgörenhet för djur. För varje såld flaska går fem kronor till den ideella organisationen Hundhjälpens arbete. När vinet sattes i Systembolagets beställningssortiment i februari lät inte mottagandet vänta på sig. Redan efter fem veckor hade 22 000 flaskor beställts.

”Namnet Happy Dog kom av vår önskan om att få fler hundar att bli just ”happy”. Många vill göra gott genom medvetna val. Att då, som i detta fall, välja Happy Dog Cava framför ett annat mousserande vin, är något som är mycket enkelt att göra”, säger Pierre Kambouris.

För den som inte dricker alkohol, lanseras senare i år ett alkoholfritt mousserande Happy Dog på den svenska marknaden.

”Visst skulle man bara kunna donera pengar till Hundhjälpen och strunta i att köpa vinet, och det kan man såklart. Men vår förhoppning är att vi, genom att ta fram Sveriges första välgörenhetsvin för djur ihop med Hundhjälpen, ska bidra till att deras arbete uppmärksammas och stärks”, säger Lenita Nylund.

De hittills sålda flaskorna, genererar nu i en donation till Hundhjälpen på 125 000 kronor. Pengar som bland annat går till krigsdrabbade hundar i Ukraina i sommar.

”Pengarna från Happy Dog Cava gör stor skillnad för hundarna som vi räddar. När vinet nu kommer ut på Systembolagets hyllor i hela landet, hoppas vi att på sikt, få pengar till att införskaffa en rullande veterinärbil som stöttas helt av vinet”, säger Linda West, grundare av Hundhjälpen.

Happy Dog Cava är gjort på ekologiska druvor av sorten Macabeo och Chardonnay. Druvorna är odlade 700 meter över havet i området Requena i Valencia i Spanien. Vinet har en generös fruktig doft och smak av gröna äpplen, päron och citrus med inslag av kex och nougat och är gjort enligt den traditionella champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Efter skörd och press lagras vinet i minst 15 månader. Detta ger en elegant, torr och frisk smak där syran är härligt integrerad med en lång eftersmak. Vinet passar som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Happy Dog Cava finns nu på 327 Systembolaget-butiker över hela Sverige, och har artikelnummer: 59093. Priset för en flaska är 99 kronor, varav fem kronor går till Hundhjälpens arbete. Fem kronor är tillräckligt för att mätta en hund i Ukraina, tjugo kronor räcker till en rabiesvaccination.

Om Happy Dog Cava
Företaget bakom Happy Dog Cava, som drivs av Pierre Kambouis och Lenita Nylund, ville ha ett hjärteprojekt att jobba med. Idén föll på att ta fram ett vin som också kunde ge tillbaka. Happy Dog Cava blev resultatet, ett vin som ger möjligheten att njuta av god dryck och samtidigt stötta utsatta hundar. Namnet Happy Dog föll naturligt då alla hundar ska få vara just ”happy”.

Happy Dog Cava är helt veganskt och gjort på druvor av sorten Macabeo och Chardonnay. Druvorna som används är ekologiskt odlade 700 meter över havet i området Requena i Valencia i Spanien. Vinet har en generös fruktig doft och smak av gröna äpplen, päron och citrus med inslag av kex och nougat och är gjort enligt den traditionella champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. Efter skörd och press lagras vinet i minst 15 månader. Detta ger en elegant, torr och frisk smak där syran är härligt integrerad med en lång eftersmak. Vinet passar perfekt som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Om Hundhjälpen
Hundhjälpen är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. De arbetar för att hjälpa nödställda hundar i utsatta länder i Europa, bland annat genom att hjälpa hundar på plats och driva utbildning inom djurskötsel. En betydande del av organisationens arbete är att ge f.d. gatuhundar och katter egna, permanenta hem i Sverige. De väljer ut hundar och katter lämpliga för adoption, intervjuar och väljer ut de nya hemmen. Vidare ombesörjer de transport av de adopterade hundarna/katterna till Sverige samt följer upp hur det går för dem i deras nya hem. De hitresta hundarna och katterna ges chansen till ett gott hund- eller kattliv, med allt vad detta innebär, något som de aldrig skulle kunna få i sitt hemland. Hittills har Hundhjälpen gett över 2 500 hundar och katter ett nya hem i Sverige, och 10 000-tals har fått hjälp på plats med mat och veterinärvård.

SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter