EXTRAMATERIAL 2022-11-29 KL. 08:00

Svensktoppen 60 år

Av Thomas Edgren

Svensktoppen är 60 år och lagom till födelsedagen i oktober släpptes en ny serie om Svensktoppens historia. Artister, programledare, psykologer, musikvetare och kritiker intervjuas i serien, som finns att lyssna på i appen Sveriges Radio Play.

Svensktoppen 60 år
Många har genom åren varit kritiska till Svensktoppen och att man över huvudtaget ska tävla i musik. Foto: Sveriges Radio.

Hur många program har haft både kyrkan och proggrörelsen emot sig? Eller blivit anklagat för att vara en samhällsfara?
- När jag grävde i arkiven blev jag chockad över hur många som blivit så upprörda över programmet genom åren, det var rena rama skandaltoppen i början, konstaterar Carolina Norén programledare för Svensktoppen och seriens skapare.
-
Under 70-talet protesterade kyrkan mot att Svensktoppen sändes på samma tid som högmässan och proggbanden såg rött för att de inte tyckte att man kunde tävla i musik. Texter om kärlek och romantik ansågs dessutom farliga eftersom lyssnarna då kunde tappa sitt samhällsengagemang och röster höjdes för att stoppa programmet. Det kunde också vara farligt att vara programledare i början.

- Ulf Elfving höll på att bli nedslagen av en känd och överförfriskad trubadur när denne fick veta att Ulf jobbade med Svensktoppen. Topplistor var fult och kommersiellt. Det här var jag ju tvungen att gå till botten med, säger Carolina Norén.

Det mest utdragna ordkriget utspelade sig på 80-talet mellan programledaren och legendaren Kent Finell och Magnus Uggla i samband med att låten ”Jag mår illa” toppar listan.

- Det börjar med att Kent Finell blir irriterad över att Magnus inte vill bli intervjuad och Kent börjar raljera över Uggla i radion. Magnus dyker inte upp i studion under någon av de fjorton veckor som låten ligger på listan. Och precis när man trodde att allt var över så laddar Magnus om och släpper en nidlåt om Kent. Det tar 22 år innan de försonas, berättar Carolina Norén.
-
De fem avsnitten av dokumentärserien Svensktoppens fantastiska historia finns i appen Sveriges Radio Play.