EXTRAMATERIAL 2023-9-11 KL. 12:05

Supportern stärker klubbkassan hos Sveriges idrottsföreningar

Av Josefin Petersson

Supportern stärker klubbkassan hos Sveriges idrottsföreningar
Foto: Pressbild

Idag lanserar Svenska Spel Tur tillsammans med svensk ishockey det nya nummerspelet Supportern. Det digitala lotteriet bidrar till nya och viktiga intäkter som långsiktigt stärker finansiering av idrotten. 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan erbjuder spelet i samband med ligapremiärerna.

Supportern är ett nytt digitalt lotteri där både supportrarna och föreningarna vinner. Svenska Spel Tur har tillsammans med svensk ishockey utvecklat spelet som både stärker föreningarnas digitala affär och finansiering över tid. Föreningarna behöver inte hantera licenser, fysiska lotter eller kontanter. Enklare administration gör att föreningarna kan erbjuda digitala lotterier vid fler tillfällen, till fler supportrar, både vid events och hemma- som bortamatcher.

- För att svensk idrott ska fortsätta leverera fantastisk underhållning, utvecklas och vara konkurrenskraftig krävs en stark och hållbar finansiering. Därför är jag stolt att berätta att vi tillsammans med 27 ishockeyföreningar i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan lanserar det nya digitala lotteriet Supportern, säger Anna Romboli Affärsområdeschef Svenska Spel Tur.
Linköping HC med lag i både SHL och SDHL välkomnar Supportern och erbjuder det digitala lotteriet till säsongens samtliga matcher.

- Ishockey är en av Sveriges största publiksporter. Det finns en tydlig koppling mellan klubbarnas idrottsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar. Vår ungdomsverksamhet är enormt viktig, inte bara för att välkomna fler ungdomar till hockeyn med sina första skär på isen i en linköpingströja, utan även att talangutveckla hela vägen till elit. Supportern ger oss möjligheten genom våra egna supportrar till en hållbar finansiering av vår verksamhet och satsningar, säger Jimmy Bergvall Kommersiell Chef för SHL- och SDHL-klubben Linköping HC.

Lag som anslutit sig i SHL:
Färjestad BK
HV71
Leksands IF
Linköping HC
Luleå Hockey
Malmö Redhawks
MoDo Hockey
IK Oskarshamn
Rögle BK
Skellefteå AIK
Timrå IK
Växjö Lakers

Lag som anslutit sig i SDHL:
AIK Hockey
Brynäs IF
Djurgården Hockey
HV71
Leksands IF
Linköping HC
Luleå Hockey
MoDo Hockey
SDE Hockey

Lag som anslutit sig i Hockeyallsvenskan:
AIK Hockey
Almtuna IS
BIK Karlskoga
Brynäs IF
Djurgården Hockey
IF Björklöven
Kalmar HC
Mora IK
Nybro Vikings IF
Södertälje SK
Tingsryds AIF
Västerviks IK
Västerås IK
Östersunds IK

Så fungerar Supportern
Supportern är ett nytt digitalt lotteri från Svenska Spel Tur där anslutna föreningar skapar spelomgångarna. Spelen kan erbjudas vid hemmamatcher men även vid bortamatcher och events. Supportern är ett digitalt nummerspel där turen helt och hållet avgör vem som vinner.
Det är Svenska Spel Tur som säljer Supportern. Varje spel kostar 25 kronor, men föreningarna kan bestämma andra prisnivåer.
Föreningen och vinnaren får samma andel, 38% vardera av den totala omsättningen. Resterande andel går till spelskatt samt en administrationskostnad till Svenska Spel Tur för bland annat utveckling, förvaltning, drift, support och produktutveckling. Det finns inga kostnader för föreningarna att ansluta sig till Supportern eller att sätta upp spel.