EXTRAMATERIAL 2021-12-23 KL. 13:00

Stress och oro bakom hjärtinfarkter under jul

En ny undersökning från Hjärt-Lungfonden visar att stress och oro ligger bakom ökat antal hjärtinfarkter som inträffar under julen, rapporterade SVT förra veckan. Varje år dör 5 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt och på julafton ökar det dagliga antalet infarkter med 40 procent, bara i Sverige. Det är något som hälso- och träningsvarumärket Fitbit vill bekämpa och slår ett slag för bättre hjärthälsa 2022.

 Stress och oro bakom hjärtinfarkter under jul
Lina Kjällström, nordisk marknadschef på Fitbit. Foto: Fitbit

Hjärthälsa ett viktigt fokusområde för oss på Fitbit. I höstas stöttade vi Hjärt-Lungfondens insamlingslopp “Vi springer för forskningen” och vi har utrustat våra mest avancerade smartklockor och aktivitetsarmband* med EKG-mätare som kan känna av tidiga tecken på förmaksflimmer, men jag tror att vi kan göra mycket mer, säger Lina Kjällström, nordisk marknadschef på Fitbit.

2 miljoner människor i Sverige lever med någon form av hjärt- och kärlsjukdom. Det är både världens och Sveriges vanligaste dödsorsak, och värst är det vid jul. Enligt en nyligen genomförd undersökning av Hjärt-Lungfonden upplevde 37 procent av patienterna som drabbats av infarkt under julen mer stress och 26 procent kände mer oro under julen än annars. Vad är då sambandet?
– När vi har ett stresspåslag kan det kännas svårt att se vad som var den utlösande faktorn. Om vi lär oss att uppmärksamma tidiga signaler på stress kan vi enklare bromsa innan den slår till, och på så sätt, förhoppningsvis, minska stressens negativa inverkan på våra liv, säger Kjällström.
Stress är en allvarlig riskfaktor vad gäller hjärtsjukdomar, men stress påverkar även humör, sömn, kost och vårt allmänna välbefinnande. Fitbits produkter är skapade för att uppmärksamma tidiga signaler på ökad stress. Med noggrann precision spåras puls, sömn och aktivitetsmönster, och räknas samman i Fitbit Premiums hälsoverktyg Dagsform - daglig poäng som indikerar stresstålighet, uthållighet och energinivå. Syftet är att hjälpa användare att hitta en balanserad livsstil utifrån varje persons egna styrkor och mål.
– Om hjärtat, kroppen och hjärnan ska må bra, behövs både träning och vila. Genom att göra små förändringar i dina dagliga rutiner och hitta metoder som funkar för dig för att minska stress, kan din allmänna hälsa förbättras och i längden kan förhoppningsvis allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar förebyggas, säger Kjällström.

Fitbit-Linas trestegsraket för minskad julstress:
1. Identifiera vad du kan kontrollera
Vi kan inte kontrollera miljön runt oss – hur vår familj beter sig eller att trafiken förstör våra tidsplaner, eller att julskinkan är slut på ICA. Men det finns sådant som vi har inflytande över, hur vi förbereder oss inför nya utmaningar, dag för dag. Försök hitta några saker du kan göra för att lättare ta dig igenom julhelgen – gå upp tidigare för en stunds meditation, ät en banan innan du sätter dig i bilen, eller sätt ett larm på din Fitbit för att påminna dig att ta två minuters vilopaus mitt på dagen.
2. Spar på resurserna
Se över tiden som kommer och försök att schemalägga hur mycket tid och energi som du ska lägga på en viss syssla, aktivitet, eller ångestloop. För ditt eget välmåendes skull är det viktigt att inte slösa bort dina resurser på saker som egentligen inte spelar någon roll. Finns det något gammalt groll som ligger och pyr i bakhuvudet? Rensa ut allt som går, lös konflikter innan de uppstår, och släpp taget om det du kan. Framför allt – schemalägg egentid, med såväl träning som vila.
3. Ställ in en stresstimer
Sätt en timer på två minuter. Fokusera all energi du har på något som stressar dig i stunden och skriv ned dina tankar – antingen på papper eller på en mental post-it. När tiden är slut, skrynkla ihop pappret och kasta det i soptunnan, eller visualisera hur du bränner upp post-it-lappen i bakhuvudet. Detta är även en metod som kan hjälpa dig att sortera i vad det är som du är stressad över, något som ofta kan kännas som en svåridentifierad gröt.

*Charge 5 är Fitbits första aktivitetsarmband med en EKG-app (On-Device Electrocardiogram), som även finns i smartklockan Fitbit Sense.
För mer information, kontakta:
Lisa Högkil, StrandbergHaage
lisa@strandberghaage.se
Om Fitbits EKG-teknologi
Med Fitbits EKG-teknologi kan du mäta din hjärtrytm när helst det passar dig. Med hjälp av sensorer i ramen och på undersidan av din Fitbit Sense and Charge 5 läser Fitbits EKG-mätare av elektriska signaler från ditt hjärta, via dina fingertoppar och din handled. Genom att öppna Fitbits EKG-app i telefonen och placera fingrarna på hörnen på urtavlan (Sense) eller på sidorna av urtavlan (Charge 5), läser sensorerna snabbt och smidigt av din hjärtrytm, och kan fånga upp signaler på eventuella rubbningar - något som kan indikera på Förmaksflimmer.
Förmaksflimmer som kännetecknas av oregelbunden och mycket hastig puls ökar risken för bland annat stroke, hjärtinfarkt och blodpropp. Förmaksflimmer kan vara svårt att upptäcka och det finns ett stort mörkertal bland befolkningen. Fitbits EKG-app hjälper dig att hålla koll på din hjärtrytm direkt från handleden och om du skulle få ett positivt resultat på mätningen har du en bättre chans att tidigt ta kontakt med din läkare för en ordentlig kontroll.
Fitbits EKG app ger endast en indikation och kan inte ersätta en läkarundersökning, den är inte heller avsedd för diagnosiska ändamål.
Om Fitbit
Fitbit hjälper människor att leva ett hälsosammare och mer aktivt liv genom data, inspiration och vägledning så att de enklare kan nå sina mål. Fitbit skapar produkter och upplevelser som ger motivation för vardaglig hälsa och träning. Fitbits produkter finns att köpa hos cirka 39 000 återförsäljare i fler än 100 länder. Fitbits mångsidiga och innovativa produktlinje inkluderar smartklockorna Fitbit Sense™ och Fitbit Versa™, aktivitetsarmbanden Fitbit Charge 5, Fitbit Charge 4™, Fitbit Inspire 2™, Fitbit Luxe™ samt barnklockan Fitbit Ace 3™. I sortimentet finns även den smarta vågen Fitbit Aria Air.
Fitbits plattform ger personligt anpassade upplevelser, insikter och vägledning genom en ledande mjukvara och interaktiva verktyg, som Fitbits app och Fitbits operativsystem för smartklockor. Fitbits prenumerationstjänst, Fitbit Premium, erbjuder avancerade analyser och vägledning i Fitbit-appen för att hjälpa dig nå ditt hälso- och träningsmål.


Källa Fitbit