EXTRAMATERIAL 2021-10-19 KL. 11:30

Slottsholmens varmbadhus har återinvigts

Av Thomas Edgren

Västerviks Warmbadhus byggdes 1910 i vacker jugendstil efter ritningar av arkitekt Fredrik Anderberg. Familjen Ulvaeus har valt att bevara det som går och renovera där det har varit nödvändigt och i helgen återinvigdes det.

Slottsholmens varmbadhus har återinvigts
En av de inspirerande salarna på Slottsholmen; den stora poolen. Foto: Nathalie Chávez

Färg, form och inredning har omsorgsfullt valts utifrån byggnadstiden för att ta vara på den unika känslan i en sådan anrik byggnad.

"Vacker gammal byggnad"
- Warmbadhuset är en vacker, gammal byggnad i Västervik som under många år har stått tom. Vi har nu med varsam hand restaurerat och renoverat byggnaden som återigen får bli stadens Warmbadhus där vi äntligen får möjlighet att få välkomna stadens invånare och Slottsholmens besökare, säger Björn Ulvaeus.

Ett komplement till Slottsholmen
- Tanken bakom denna satsning är att badhuset ska bli ett komplement till Slottsholmens övriga anläggning. Vi har valt att ta fram en badritual för att passa vårt Warmbadhus. Man kommer alltså inte in på ett spa i dess klassiska bemärkelse utan ett badhus, där ritualen får ta tid och besökaren får en mycket speciell upplevelse. Vår ambition är att skapa något tidlöst oberoende av hälsotrender och dylikt, säger Anna Ulvaeus, VD, Slottsholmen.

Slottsholmen on Water
Slottsholmen är en levande mötesplats året runt, ett vardagsrum för Västervikare och besökare. Byggnaden i handslaget tegel, glas och trä har ett läge med 360 grader sjöutsikt i alla väderstreck och inrymmer restaurang, event- och konferenslokaler, boutiquehotell, bostäder och uteservering.

Källa: SlottsholmenSlottsholmens varmbadhus, så ser det ut efter renoveringen. Foto: Nathalie Chávez


Hotellfakta
Det flytande hotellet är ritat av SandellSandberg och byggnaden har uppförts med träfasad på en flytande ponton. Totalt rymmer hotellet 33 rum om 755 kvm i två plan. Taket är täckt med solceller och den befintliga bergvärmeanläggningen på land nyttjas för uppvärmning. En modern avsaltningsanläggning driven av solcellerna på hotelltaket har installerats för att säkra vattentillgången för Slottsholmen i händelse av låga grundvattennivåer underkommande varma och torra somrar.


SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter