EXTRAMATERIAL 2023-9-11 KL. 13:34

Slipp bilköer, stopp i kollektivtrafiken och tullar - paddelpendla till jobbet genom Kayakomat

Av Josefin Petersson

Slipp bilköer, stopp i kollektivtrafiken och tullar - paddelpendla till jobbet genom Kayakomat
Foto: Pressbild

Aldrig har så många provat på paddling, och fler och fler gör det genom att hyra en SUP eller kajak genom det nya konceptet Kayakomat. Nu blir det möjligt att paddelpendla till jobbet för stockholmare.

– Varför inte fånga dagen och njuta av transporten till jobbet i stället för att sitta fast i bilköer, krånglande kollektivtrafik och betala tullar? Nu provar vi med engångshyra mellan våra absolut populäraste Kayakomater och hoppas att stockholmarna hänger på, säger Malin Arnesson, marknadschef på Kayakomat by Point 65 Sweden.

En Kayakomat är en station med kajaker och SUP:ar som står uppställd på ett tillgängligt ställe nära vatten. Det går enkelt att boka på plats eller i förväg genom hemsidan kayakomat.com för att sedan själv låsa upp, hämta ut och paddla i väg. Förra året blev Kayakomat en framgångssaga och de har nu hela 150 obemannade sup- och kajakautomater runt om i Sverige. Populärast har uthyrningen varit via Kayakomat i Pampas Marina, Stora Essingen och Gröndal, och det är också där som Kayakomat nu startar engångshyra för jobbpendlare.

– Att kunna pendla till jobbet vattenvägen borde vara en självklarhet i en stad som Stockholm, då den oftast är mycket närmare. I och med envägshyran går det nu att paddla och sedan fortsätta dagen utan att bekymra sig för förvaring eller transporten tillbaka.

Stockholm är staden med flest Kayakomat-stationer i Sverige, och i sommar har över 50 000 personer hyrt SUP eller kajak via den, varav många var helt nya på området. Att ta vara på Stockholms unika läge omringat av vatten och på sommarens sista strålar är två anledningar till att Kayakomat nu inför envägshyra. Att boka envägshyra kostar inget extra, och kajaken har en vattentät packlucka för förvaring av jobbsaker. Malin Arnesson väljer ofta själv vattenvägen till jobbet.

– Att ta det sista jobbsamtalet från kajaken är ingenting annat än hög livskvalitet. Det känns dessutom bra att ta sig till jobbet på ett sätt som är snällt mot miljön, säger Malin Arnesson.

Det finns planer på att utöka projektet med fler rutten. Kayakomat by Point 65 Sweden har även etablerat sig utomlands och finns i dag i en rad länder.

SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter