EXTRAMATERIAL 2023-3-6 KL. 19:33

Skapa vackra rum ute med pelargoner

Av Josefin Petersson

Skapa vackra rum ute med pelargoner
Foto: Pelargonium for Europe

Nu är det snart dags att planera växtligheten på såväl balkonger, terrasser som uteplatser kring huset. Glöm inte pelargonerna som skapar en somrig atmosfär på ett kick!

Förvandla din balkong, terrass eller trädgård till en härlig plats fylld med blomsterglädje!

Från vår till höst sprider pelargonerna en härlig stämning på såväl balkonger, verandor och terrasser som i trädgårdar och i fönsterkarmar. Med pelargoner går det snabbt att skapa miljöer som är lätt att trivas i, där vi mer än gärna slår oss ner och kopplar av. Pelargoner är dessutom blomvilliga och kräver inte så mycket skötsel.

Blommande terrasser
Sköna möbler, mjuka kuddar och färgglada pelargoner hjälper till att skapa rätt stämning oavsett om du ska grilla med vänner, äta en söndagsbrunch med familjen eller tillbringa en ledig dag med barnen på din terrass.

Visst passar pelargoner fint i kruka tillsammans med högre prydnadsgräs?

Har du en balkongvägg eller ett staket som behöver få lite mer liv och färg, passar pelargoner perfekt. Kombinera gärna hängpelargoner med silvernjurvinda, Dichondra argentea, som kan bilda stora hängande mattor fyllda med silvriga blad.

Fika fint! Ställ gärna fram ett par krukor med olika pelargoner på ett fat på bordet och kombinera med några pelargoner i vas.

Sommarpimpa balkongen
Även en pytteliten balkong kan förvandlas till ett blomstrande paradis. Pelargonerna som ursprungligen kommer från Sydafrika tål värme bra eftersom de lagrar vatten i stjälkar och i blad och passar därför perfekt på en varm balkong i stan. Om det är mycket varmt vill de inte vara utan vatten helt i mer än ett par dagar. I småkrukor torkar de ut snabbare än i större med mer jord.

Fyll dina krukor på uteplatsen med pelargoner i fräscha sommarfärger, rulla ut yogamattan och pilatesbollen och bjud hem väninnan till en lyxig wellness-dag med meditation och avkoppling.

Fixa ett eget pelargonspa hemma och lägg en ansiktsmask utomhus bland blommor och blad. För en extra exotisk känsla fyll en vas med pelargoner och stick ner några bambupinnar.

Blommiga inredningsidéer
Det är inte alla som har en solig uteplats, men vad gör det när pelargoner lika gärna kan odlas inomhus, så länge de får tillräckligt med ljus. Visst skapar de en fin sommarkänsla i kolonistugan!

Fyll ditt bord med olika vaser fyllda med pelargoner i somriga pastellfärger och knalligt rött.

Tips!
Doftpelargoner bjuder på en mängd olika dofter. Från äpple eller citron till ingefära, mynta, ros och choklad. Använd dem gärna som smakförstärkare och som dekoration i sallader och teer, i cocktails eller på bakverk. Av pelargoner kan man även tillverka eteriska oljor som håller myggorna borta.

Källa: Blomsterfrämjandet