EXTRAMATERIAL 2023-1-22 KL. 14:10

Sen kvittering gav en poäng hemma mot Leksand

Av Josefin Petersson

Sen kvittering gav en poäng hemma mot Leksand
Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. På lördagskvällen var Leksand på besök i Vida Arena, En riktigt spännande drabbning där gästerna vinner i overtime efter att Lakers kvitterat till 2-2 i sista sekunden.

SHL:s lördagsunderhållning fortsatte på lördagen med en ny omgång, och det var dalalaget Leksnads IF som gästade Vida Arena. Men det kändes nästan som det fortfarande var torsdag kväll och att motståndet fortfarande var Malmö. För den första perioden var i stort sett en ren kopia. Lakers börjar hyfsat bra för att sedan stoppa händerna i byxfickan och ge Leksand initiativet.

Vilket resulterar i samma sak det brukar göra när man inte är påkopplad och redo. Det ringer, helt enkelt. I torsdags var det Marcus Sylvegård som fick spelrum för att bli tvåmålsskytt och den här dagen bjuder Oskar Lang på samma sak. Lang klär av Lakers backar bakom Adam Åhmans målbur, försöker sedan köksvägen för att sen ta sin egna retur och trycka upp den i bortre krysset. 0-1 till Leksand efter 10.36.

Leksand dominerar spelet med puck i den första perioden. Lakers får inte mycket uträttat. Man fastnar ofta i mittzon och får egentligen inte något tryck alls. Leksand vinner 75% av alla tekningar och detta ger ju givetvis gästerna ett övertag. Drygt 3 minuter efter 0-1 så gör Patrik Zachrisson ett fint förarbete och hittar Oskar Lang på andra sidan som har öppet mål att utöka till 0-2 efter 13.52.

En kopia av första perioden mot Malmö där det också står 0-2 på tavlan efter den första perioden. En svag inledning alltså, där Lakers trots allt vinner skotten med 9-8. I den andra perioden hettar det till ordentligt på isen. Känslorna svallar och slutet av perioden blir turbulent. Spelmässigt är det ett lyft för hemmalaget som har lite mer attack i allt man gör. Samtidigt som man får känslan av att man inte riktigt räcker till i kampspelet.

Men tempohöjningen och kampviljan bär lite frukt i alla fall. Tobias Rieder jobbar stenhårt bakom Leksands mål och i kampen hittar han pucken. Vetskapen om att Rosén alltid finns som en hög trea i sådana lägen, så lägger han in pucken framför mål och där kommer Rosén och trycker in reduceringen till 1-2, 9.15 in i perioden.

Efter 13.08 får Lakers äntligen första chansen i spel 5 mot 4, och även om man gör det bra så får man inga öppna lägen. Skotten stannar oftast nånstans på vägen och når aldrig riktigt fram till Armalis i Leksandskassen. I slutet blir det turbulent i en situation i Lakers zon, när domarna tar en utvisning på Leksand för en interference. Lite bråk uppstår, som i slutändan gynnar gästerna då resultatet blir två utvisningar på varera lag, vilket kändes lite märkligt.

Vi får även en situation efter slutsignalen där Ludvig Nilsson och Carter Camper hamnar i en duell i mittzon, som åter genererar en utvisning vardera. Skotten i den andra perioden slutar 9-6, en period Lakers vinner med 1-0. Den sista ronden blir ett ordentligt ställningskrig som får ett smärre otroligt slut. Fram till 19.59 så är det enda vi har i protokollet en time out från Jörgen Jönsson efter 19.04.

Sedan följer en forcering från hemmalaget som heter duga, där hoppet känns ute flera gånger om. Man matar skott och avslut mot Armalis, och det osar hett ordentligt runt Leksnads målbur när vi når slutsekunderna. Hoppet känns ute när vi tickar ner mot noll och pucken är bakom Leksands mål. Då dyker pucken upp hos Kossila till vänster bakom Armalis, och Kossila kastar in pucken på mål, och trissan hittar in över linjen när klockan stannar på 19.59. I själva verket är det bara två tiondelar kvar när pucken passerar mållinjen.

Mål alltså och over time. Och i over time tar aldrig hemmalaget chansen, utan det är Leksand som bestämmer från början till det Matt Caito skjuter 2-3 bara 1.48 in i övertidsspelet. Lakers får aldrig låna pucken, utan bonuspinnen följer med Leksand hem till Dalarna. Den totala skottstaistiken slutar 27-19 efter en spännande tillställning med mycket känslor och drama till slut. Nästa match för Växjö Lakers är på torsdag när man gästar Linköping. Nästa hemmamatch är tisdagen den 31 januari mot Örebro. Nedsläpp 19.00.

Sagt om matchen
– Jag tycker det är två perioder det är våran match, givetvis. Leksand försvarar sig i ledning, vi försöker jaga och komma ikapp. Vi fick jaga hela vägen in. Det är otroligt starkt av grabbarna och inte ge upp och inte vika ner sig, konstaterade Växjös tränare Jörgen Jönsson för C More.

– Det var ett jäkligt bestämt lag som gick ut och spelade förlängningen. Vi har pucken i stort sätt hela overtime. Till slut får vi betalt för det, sade Leksands Björn Hellkvist efter matchen.

I punktform
Robert Rosén i fin målform. Hittade nätet igen på hemmaplan.
Matt Caito gör mål för andra matchen i följd.
Kalle Kossila kvitterade med mindre än sekunden kvar.
Oskar Lang lämnar isen med två gjorda mål.
Joel Persson hade fem skott på mål.
Patrik Zackrisson har nått över 100 poäng för dalalaget i SHL.

Kommande matcher
Nästa match för Växjö: Linköping borta, torsdagen den 26 januari
Nästa match för Leksand: HV71 borta, torsdagen den 26 januari

Källa: vaxjolakers.se