EXTRAMATERIAL 2023-4-27 KL. 14:15

Så uppdaterar du bilens vindruta - Mekonomen vägleder till säker sikt

Av Josefin Petersson

Så uppdaterar du bilens vindruta - Mekonomen vägleder till säker sikt
Foto: Pressbild

Att ha bra och fungerande torkarblad på bilen bör för alla vara en självklarhet. Att kunna hålla regn, smuts, snö och annat som faller på bilens vindruta borta förbättrar sikten och minskar risken för trafikfarliga situationer.

I samband med vårsäsongen och bytet till sommardäck på bilen är det också en god idé att se över din bils torkarblad samt att spolarvätskan är påfylld i en koncentration avsedd för vårens temperatur. På spolarvätskans förpackning hittas anvisningar då olika fabrikat har olika koncentration.

Det är viktigt för trafiksäkerheten att sikten är så bra den bara kan bli. När du kör bil är det viktigt att hålla vindrutan ren. Både insida och utsida behöver regelbunden rengöring, detta enligt Riksförbundet M Sverige.

Se till att alltid ha en bra och säker sikt genom vindrutan genom att ha torkarblad som håller en hög kvalitet och är i gott skick. För att underlätta för en säker sikt bör du även kontrollera nivån av spolarvätska.

– Sommartid är det klokt att gå över till en spolarvätska anpassad för säsongen. En sommarspolvätska löser lättare upp exempelvis insekter och fet beläggning och innehåller inte lika mycket frysskydd, säger bilexpert Magnus Blommé på verkstadskedjan Mekonomen.

Både slitna torkarblad och vindrutespolning som inte fungerar eller fått slut på vätska innebär anmärkningar på bilbesiktningen. Det är viktigt för trafiksäkerheten att allt på bilen är i sin ordning för att risken att råka ut för en olycka inte ska öka, detta enligt Riksförbundet M Sverige.

– Att köra runt med dåliga torkarblad kan bli en direkt livsfara om det plötsligt kommer stora mängder regn eller samlas smuts som skymmer sikten. Slitna torkarblad kan i värsta fall faktiskt gör din sikt sämre genom att lämna ränder och spår och de kan dessutom repa din vindruta, säger bilexpert Magnus Blommé på verkstadskedjan Mekonomen.

Har dina torkarblad försämrats så att de exempelvis lämnar vattendroppar eller släpränder på vindrutan, vänta inte med att köpa nya.

– Är det dags för nya torkarblad är det absolut enklaste sättet att besöka din närmaste Mekonomenbutik där du dessutom kan få hjälp att byta dem eller att beställa dem online. Beställningen skickas sedan hem eller till valt utlämningsställe inom bara några dagar, säger Magnus Blommé.

Hur fungerar ett flat blade-torkarblad – här reder vi ut begreppet:
Den största skillnaden mellan traditionella torkarblad och flat blade-torkarblad är hur de är uppbyggda.
Flat blade-torkarblad, eller bara flat blades som de kallas, består av en stomme som är gjord i fjäderstål vilket gör att den är tunnare och lite mer slimmad.

Flat blades är även utrustade med en spoiler som gör att trycket på rutan ökar. Detta i sin tur gör att vattenavrinningen från vindrutan ökar och det minimerar också risken för att torkarbladen lyfter från vindrutan vid högre farter.

Du får också lite bättre synfält samt att bilens aerodynamik förbättras i förhållande till de traditionella torkarbladen.