EXTRAMATERIAL 2022-9-25 KL. 08:00

Röda Korset lanserar barnbok

Av Thomas Edgren

Adnans hemlighet är skriven av författaren Peppe Öhman på uppdrag av Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Berättelsen speglar hur det är att som barn växa upp med föräldrar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och kommer att användas i möten med barn och vuxna på Röda Korsets behandlingscenter.

Röda Korset lanserar barnbok
Författaren Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken Adnans hemlighet är inspirerad av dessa berättelser.

Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken är inspirerad av dessa berättelser. 
I boken får vi följa Adnan som blir arg och besviken på sin pappa som inte kan följa med till stranden trots att han lovat. Adnan trotsar reglerna och bestämmer sig för att åka till stranden själv vilket blir starten på ett spännande äventyr.

- Boken om Adnan var både rolig och utmanande att skriva. Jag intervjuade barn med erfarenhet av vuxna som har PTSD för att förstå deras verklighet. Sedan dramatiserade jag tillsammans med Röda Korset fram en historia som också är som vilken spännande bok som helst. För de bästa böckerna är sådana som du längtar efter att läsa vidare i, säger Peppe Öhman, författare till Adnans hemlighet.
-
- - Vi på Svenska Röda Korset ville skapa en barnbok som skapar igenkänning och förståelse för barn som växer upp med föräldrar som blivit sjuka av upplevelser de haft innan de kom till Sverige, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö.
-
- Många av barnen vi möter har svåra minnen själva och växer upp i en miljö där en eller båda föräldrarna är starkt påverkade av sin flykt. Vi hoppas att boken kommer fungera som ett bra komplement i våra möten med barn som är anhöriga eller patienter på våra mottagningar, säger Anette Carnemalm,

Adnans hemlighet är illustrerad av Rana Kadry som är född i Kairo i Egypten och har själv erfarenhet av migration. Rana har precis avslutat sina studier i visuell kommunikation på Konstfack i Stockholm.
Boken lanserades i samband med Bokmässan i Göteborg. Den publiceras först på svenska men kommer även att översättas till andra språk.
Adnans hemlighet kommer även finnas till försäljning på olika.nu och hos utvalda nätbokhandlare.

OLIKA förlag är prisbelönta för att utmana stereotyper med normkreativitet, allt efter devisen; ut med stereotyper - in med möjligheter!
Så ser nya barnboken Adnans hemlighet ut.


Om Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade
På behandlingscentren för krigsskadade och torterade hjälper Svenska Röda Korset människor som lider av trauman från krig, tortyr och eller svåra flyktupplevelser. I Sverige finns idag sex center i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Skövde och Skellefteå.