EXTRAMATERIAL 2021-12-22 KL. 10:40

Råttexperten befarar ny rekordjul

I december i år beräknas antalet nyanmälningar av råttor slå rekord. Sedan två år tillbaka har anmälningarna ökat med över 15 procent. Det är under julhelgerna problemet är som störst då kraftigt ökat matsvinn i kombination med glesare sophämtning lockar fram skadedjuren.

Råttexperten befarar ny rekordjul

Under december månad har saneringsföretaget Nomor registrerat ca 250 nyanmälningar av råttor varje vecka i Sverige, vilket är en kraftig ökning från tidigare år. Och då är toppen ännu inte nådd.

Under jul och nyår frossar Sverige i mat men många köper mer än de konsumerar vilket leder till att mer mat också kastas. Varje år slängs 37 kilo mat per person och kring jul är matsvinnet som allra störst. Att det dessutom är glesare mellan sophämtningarna gör att råttorna snabbt är på plats.

- Eftersom det är sopor med mycket dofter lockar det till sig råttorna. Det är därför viktigt att hålla rent och inte lämna sopor utanför soprummet eller sopkärlet, då kommer råttorna direkt, säger Johan Peterson, skadedjursexpert och utbildningssamordnare på Nomor.

Råttor äter egentligen vad som helst men i första hand är de på jakt efter mat med hög energidensitet, alltså söta och feta livsmedel som är lätta att hitta bland just julbordsrester. Julmarknader och den allmänna kommersen runt köpcenter gör också att tillgången till föda ökar.

- Fyller man hela julmarknader med människor kommer råttorna och det är samma sak med nyårsfirande. Vi lämnar för mycket skräp efter oss helt enkelt, konstaterar Johan.
Försiktiga, intelligenta och smidiga
Det kalla vädret gör att råttorna söker sig inomhus i jakt efter föda och värme och det faktum att många reser bort över julen gör också att de annars försiktiga djuren vågar sig fram. Råttor är dessutom mycket intelligenta och lär sig snabbt.

- De gör inte samma misstag två gånger och upptäcker de någonting som är nytt, skickar de alltid fram unga och svaga individer för att kontrollera om det är farligt, säger Johan.

Det är egenskaper som historiskt har gynnat arten och medfört att de ständigt växer i antal. Hur många råttor det faktiskt finns är omöjligt att säga men den allmänna uppfattningen är att de ökar i samma takt som människan. Men till antalet är de långt fler.

- Man brukar säga att de är tio gånger fler än oss människor. Och råttorna vi ser i parker och källare är bara toppen på isberget, merparten bor under jord och i våra kloaksystem.

Trots att råttor kan bli upp till 30 cm långa och väga upp till ett kilo är de förvånansvärt smidiga och bra på att sig fram. De kan bland annat klättra rakt upp, flera våningar, inne i ett kloakrör vilket gör att de har många vägar att välja bland i jakten på mat.

- Ibland räcker det med en glipa på 13 mm för att en fullvuxen råtta ska kunna ta sig in. Därför är det viktigt att täta även små hål och sprickor, säger Johan.
Så här undviker du råttorna till jul:
• Tänk på att hålla snyggt och rent vid sopkärl
• Dörrar måste vara täta, kontrollera att eventuella släp- och borstlister är intakta
• Husfasaden måste vara fri från hål och sprickor
• Mata ej fåglar där du vill hålla råttorna borta
• Håll god ordning och undvik högar av bråte både ute och inne
• Kontrollera att kapade rör är plomberade ordentligt
• Avloppsbrunnar ska ha ordentligt fastsatta galler utan för stora hål, gärna av metall

Källa Nomor