EXTRAMATERIAL 2021-11-30 KL. 10:00

Premiär för Före – Efter: Drottninggatan och Bulltoftakapningen

Av Thomas Edgren

Nu har de två första serierna av Sveriges Radios stora ljuddramasatsning Före–Efter släppts - Drottninggatan 2017 och Bulltoftakapningen 1972. ”Före–Efter” är ljuddramaserier för P1 om brytpunkter i svensk historia, inspirerade av verkliga händelser där Sverige har gått från ett före till ett efter.

Premiär för Före – Efter: Drottninggatan och Bulltoftakapningen
”Före–Efter” är ljuddramaserier för P1 om brytpunkter i svensk historia, inspirerade av verkliga händelser där Sverige har gått från ett före till ett efter. Fotograf: Mattias Ahlm, SR.

Före–Efter är Sveriges Radio Dramas största satsning någonsin.
–Min ambition har varit att göra ett körverk över Sverige och peka på händelser och brytpunkter som påverkat hela samhället. Karaktärerna vi får följa är fiktiva och får gestalta hur vanliga människor påverkats av de historiska skeendena, säger Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio drama.

Före–Efter Bulltoftakapningen 1972
I september 1972 kapas ett flygplan och kaparna beordrar kaptenen att landa på Bulltofta flygplats i Malmö. Kaparna hotar att spränga planet med passagerare och besättning ombord om inte sju kroatiska fångar släpps ur fängelse.
Flygvärdinnan Berit, som spelas av Lotten Roos, kämpar för sin och passagerarnas överlevnad. De fem avsnitten följer besättningens kamp mot klockan och regeringens jakt på hjärnan bakom dådet.

Första flygkapningen i Sverige
–Bulltoftakapningen är första gången en flygkapning sker i Sverige och att följa förvecklingarna som till slut leder till upplösningen är svindlande. Kapningen blev en historisk markör då dramat på Bulltofta bland annat bidrog till nya rutiner kopplade till flygsäkerhet. Men också komplexiteten i att enskilda personers integritet kom att påverkas i och med detta, säger Lotten Roos, skådespelerska.

Före–Efter Drottninggatan 2017
Fem personer råkar av olika anledningar befinna sig på Drottninggatan när terrorn slår till mot Stockholm. Vännerna Lena och Marianne besöker Stockholm för shopping och avkoppling, BMX-tjejen Clara ska snatta en keps, radikaliserade och vilsna Hadi ska fixa pengar för en resa till Syrien. Den gravida polisen Bahar kallas till Drottninggatan för att säkra platsen.

Djupare förståelse för terrorns mekanismer
Drottninggatan 2017 tar upp teman som vardagsrasism, radikalisering, övervakning och vanliga människors utsatthet.
–Genom att djupdyka in i händelserna på Drottninggatan har fått en djupare förståelse för världen och för terrorns mekanismer och jag hoppas att vi med Drottninggatan 2017 kan göra händelsen mer begriplig och kanske på något litet sätt hjälpa människor att bearbeta det kollektiva trauma som attacken på Drottninggatan var och är, säger Jenny Bergman som regisserat Drottningatan 2017 tillsammans med Ahmed Abdullahi.

Samhällsjournalistisk fördjupningspodd
Till varje serie släpps det även en samhällsjournalistisk fördjupningspodd med journalisten Johar Bendjelloul som bjuder in historiker, journalister, ögonvittnen och forskare för att diskutera hur varje historisk brytpunkt som gestaltas i Före–Efter har förändrat Sverige.

Vinjetten till Före–Efter är specialskriven av Jacob Mühlrad och har spelats in med en ensemble under ledning av Malin Broman, konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Samtliga avsnitt för serierna Drottninggatan 2017 och Bulltoftakapningen 1972 går att lyssna på i appen Sveriges Radio play.

Källa: Sveriges Radio”Min ambition har varit att göra ett körverk över Sverige och peka på händelser och brytpunkter som påverkat hela samhället”, säger Moa Gammel: Fotograf: Mattias Ahlm, SR


Kommande serier i Före–Efter:
Estonia 1994 – släpps våren 2022
Anna Lindh 2003 – släpps våren 2022
Nya Karolinska 2010
Ådalen 1931
Peter Mangs 2009
Allra 2013
Giftskandalen 1975