EXTRAMATERIAL 2022-9-25 KL. 12:00

Personligt om livet som krigskorrespondent

Av Thomas Edgren

Staffan Heimerson har sedan han började arbeta som reporter på 1950-talet rapporterat från 34 krig och varit korrespondent i 14 länder på sex kontinenter. I nya biken ”Jag tog taxi till kriget - rädsla och lättsinne bland hjältar och krigsherrar” skriver han personligt och engagerat, med lika delar humor och allvar om sina upplevelser av att vara på plats i krigsdrabbade områden.

Personligt om livet som krigskorrespondent
I nya boken får läsarna följa med till Nicaragua när sandinisterna störtade president Somoza, till Syrien och krigets ofattbara fasor Foto: Privat

- När jag inledde min karriär som reporter hade jag Noel Barber som då arbetade på brittiska Daily Mail som förebild. Jag sa till mig själv att sådan ska jag bli, och så blev det också, säger Staffan Heimerson.

Läsarna får följa med till Nicaragua när sandinisterna störtade president Somoza, till Syrien och krigets ofattbara fasor, till Angola där Heimerson varje dag åt frukost och samtalade med den legendariske journalisten Kapuscinski, till Café Avesta i Erbil i Kurdistan och till Myanmar där Heimerson olagligt uppsöker befrielsegerillan genom att lifta med en ammunitionstransport på floden Moei.

I en av de mer oväntade texterna jagar han under kalla kriget ryska spioner i skånska staden Simrishamn. Heimerson ger intrycket av att alltid ha befunnit sig på rätt plats vid rätt tidpunkt, och om inte så har han sett till att ta sig dit - oavsett vad.