EXTRAMATERIAL 2021-10-19 KL. 12:00

Ny onanirapport klar

Av Thomas Edgren

I företaget Lelos färska undersökning Onanirapporten svarar 69 procent av svenskarna att de tror att det är hälsosamt att onanera regelbundet. Bara tre av hundra har gått på myten att det skulle vara dåligt för hälsan. Och varför man onanerar är inte bara en fråga om lust som måste stillas – många säger att onani minskar stress och får dem att må bättre.

Ny onanirapport klar
Vid orgasm frigörs oxytocin som är hormoner som blockerar smärta och får oss att må bättre. Foto: Lelo.

Vad är det då med onani som får oss att må bra? Rent vetenskapligt handlar mycket om hormoner. Vid orgasm frigörs oxytocin som är hormoner som blockerar smärta och får oss att må bättre. Efter en orgasm upplever många att de sover bättre. Även detta har med de hormoner som frigörs vid en orgasm att göra.

Lugnar deras sexuella lust
I det intima livsstilsvarumärket Lelos riksrepresentativa Sifo-undersökning Onanirapporten avslöjar svenskarna föga förvånande att onani främst lugnar deras sexuella lust. Men mer än var tredje person svarar även att onani får dem att må bättre. Lika många säger att det är ett sätt att koppla av och känna sig mindre stressad.

Kan vara så mycket mer
– Det är glädjande att se vilken relation svenskarna har till onani. Givetvis handlar det till stor del om lust och ett komplement till eller brist på sexuellt umgänge. Det är ingen större förvåning. Det som däremot är glädjande att se är hur många som har förstått att onani verkligen kan vara så mycket mer. Vi på Lelo har länge pratat om hur bra onani är för ens välmående och nu ser vi att svenskarna håller med, säger Elvira Eriksson, marknads- och kommunikationschef, Lelo.

Lära känna sin kropp
Onani handlar även om att lära känna sin kropp och utforska på egen hand. I Onanirapporten svarar var tionde person att de ser onani som ett sätt att just lära känna sin kropp. Flera svarar dessutom att det ger dem lycka, bättre självförtroende och att det får dem att känna sig vackrare.

– I ett samhälle där mycket handlar om att saker ska gå fort och effektivt ser vi onani som en chans att ta det lugnt och stressa ner. Onani handlar i det stora hela om njutning och det är för vissa kanske den enda stunden på dagen då de kan släppa allt som tynger dem och slappna av helt och hållet, säger Elvira Eriksson, marknads- och kommunikationschef vid Lelo.
Källa: Lelo


Fakta: Om undersökningen
Undersökningen är utförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo på uppdrag av Lelo. Statistiken har samlats in genom en webbenkät under perioden 20 april–29 april 2021 med respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit och resultatet är riksrepresentativt.


SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter