EXTRAMATERIAL 2023-9-8 KL. 10:57

Ny feelgoodserie aktualiserar de sju dödssynderna

Av Josefin Petersson

Ny feelgoodserie aktualiserar de sju dödssynderna
Foto: Pressbild

Theres Strand gör debut som författare med boken Högmod går före fall, den första av sju planerade böcker i serien “De sju dödssynderna". Den första boken har högmod som tema och har inspirerats av att Theres själv arbetat i en mansdominerad bransch i drygt 25 år. I boken får vi följa tre starka kvinnor som tillsammans sätter käppar i hjulet för mannen som gör allt för framgång. Boken belyser viktiga ämnen samtidigt som humorn är ständigt närvarande.

– Det har varit en glädje att skriva boken, nu känner jag ännu större lycka när den släpps. Mitt intresse för hur vi människor beter oss, våra drivkrafter och hur dessa interagerar med varandra har gett mig mycket inspiration till att skriva denna serie. Böckerna vänder sig till den som gillar humor, samspel mellan människor och hundar. Som läsare kommer man att lägga ifrån sig boken med ett leende på läpparna, säger Theres Strand.

Om handlingen i boken:
Man säger ju att högmod går före fall, detta är något som den snygge Henrik Ljungdahl får erfara när han till slut har gått för långt i sin jakt på framgång. Hans mål är att bli den mest framgångsrika säljaren i hela Sverige, eller förresten, varför inte i hela världen? Karriären går strålande och kvinnorna faller som käglor, livet kunde inte vara bättre. På Henriks arbetsplats finns tre kvinnor som alla har fått känna på hans burdusa sätt. Linnea, Kajsa och Eva-Britt är varandras motsatser men deras gemensamma fiende leder till en spirande vänskap. Kvinnornas hämndbegär leder först till några mindre irritationsmoment men efter hand eskalerar det och en total katastrof lurar runt hörnet.

Hon hade jobbat stenhårt för att göra karriär. När hon fick jobbet på HeadWay hade hon varit säker på att tjänsten skulle leda henne till en topposition. Hennes uppfattning hade alltid varit att det räckte med att göra ett riktigt bra jobb. För första gången i sitt liv blev det uppenbart att det inte var sant. Att hon var kvinna och inte hängde med grabbgänget stängde dörren till den där världen som hon så hårt eftertraktade. Det var som att stå ute i kylan och titta in i ett ombonat och vackert rum där hennes manliga kollegor gick runt och dunkade varandra i ryggen och drog interna sexskämt. Hade inte metoo gjort större nytta än så här?
– ur boken

Theres Strand är uppvuxen utanför Kalmar och bor i Smygehamn. Hon har arbetat i en mansdominerad bransch i drygt tjugofem år och har under större delen av sin karriär haft ledande positioner. Högmod går före fall är hennes debutbok. De kommande böckerna i serien De sju dödssynderna kommer att ha vrede och girighet som tema. Ytterligare fyra böcker om avund, vällust, frosseri och lättja är planerade för serien.

Boken släpps den 20 september.