EXTRAMATERIAL 2023-9-12 KL. 11:25

Ny bok guidar föräldrar till ett mer medvetet föräldraskap

Av Josefin Petersson

Ny bok guidar föräldrar till ett mer medvetet föräldraskap
Foto: Pressbild

En perfekt förälder. Vill man vara det? Vad är det? Finns det? Nej, ingen förälder är någonsin perfekt eller gör allt rätt. Istället för att sträva efter en ouppnåelig perfektion vill Alexandra Nord med sin handbok Förklok förälder guida föräldrar till ett mer innerligt och medvetet föräldraskap. Boken riktar sig till alla föräldrar för oavsett om ens barn är sex, sexton eller tjugosex så kan man behöva verktyg som stödjer sin resa som förälder.

– Jag skrev den här boken utifrån vad jag själv hade behövt som nybliven förälder och fortfarande behöver; hjälp att se de stora penseldragen och de riktigt viktiga frågorna. Påminnelsen om att jag känner mitt barn bäst och att vi människor, så även jag, har en medfödd kunskap och klokhet runt hur vi ska ta hand om dem våra. Denna bok är inte fylld av pekpinnar som talar om för föräldrar hur man ska göra. I stället vill jag guida föräldrar genom sin egen utvecklingsresa och hjälpa dem att hitta sina svar om föräldraskapet. Jag är övertygad om att man som förälder har långt många fler svar inom sig än vad man tror, säger Alexandra Nord.

Alexandra Nord bjuder genom övningar i boken in till reflektion för hur man kan skapa det föräldraskap man vill ha imorgon och i framtiden. Boken tar utgångspunkt i hur ens egen barndom och värderingar påverkar föräldraskapet. Allt från roliga minnen från sin barndom, svåra minnen, bra saker våra föräldrar gjorde, något man själv vill göra annorlunda osv. Vidare hjälper boken och dess övningar att skapa en målbild och att skapa en utvecklingsresa för att nå dit.

Bokens enkla och meningsfulla övningar kan anpassas helt efter vad som passar just en själv både behovs- och tidsmässigt. Kanske uppnås ett mål och man är nöjd så eller så sätts nya mål upp. Efter ett tag kanske livet bjuder på en vändning; barnen börjar bli tonåringar och helt plötsligt finns motivationen till att sätta upp nya mål.

"Vi gör oss själva en tjänst om vi lyssnar inåt och tar sikte på de stora frågorna; vad vill jag åstadkomma med mitt föräldraskap, inte bara i denna stund eller i detta bråk, utan på sikt? Vad är det jag verkligen vill förmedla till mina barn och hur vill jag att de ser på mig när de är vuxna?"
– ur boken.

Alexandra Nord jobbar som föräldracoach och är ICF-certifierad coach (ACC), mindfulnessinstruktör och mamma till två tonåringar. Förklok förälder är hennes debutbok.

Boken släpps den 20 september.