EXTRAMATERIAL 2022-12-1 KL. 08:00

Julhandel på nätet

Av Thomas Edgren

Nu är julhandeln i full gång och under perioden november och december e-handlas stora mängder varor. Bedragare som utger sig för att vara PostNord, eller andra paketleverantörer, utnyttjar detta och skickar ut mängder av falska leveransbesked i hopp om att så många som möjligt ska råka gå på bluffen.

Julhandel på nätet
Svara inte på bluffmejl eller bluff-sms. Om meddelandet ser ut att komma från PostNord och du inte väntar på något brev eller paket, var misstänksam.

Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av deras ”kurirtjänst”. Det finns också oseriösa e-handlare som man ska vara uppmärksam på. Ovanligt låga priser kan vara ett varningstecken.

- Vi vill inte att våra mottagare ska drabbas av de här lurendrejerierna. Det är viktigt att komma ihåg att PostNord inte har något med den här typen av mejl eller sms att göra. De skickas utan vår vetskap, och det vi vet om dessa är vad våra kunder berättar för oss. Det ligger utanför vår kontroll att stoppa dem, även om vi på säkerhetsavdelningen arbetar hårt för att stänga ner sidor som använder vårt varumärke, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på PostNord

Sverige är en av de mest mogna e-handelsmarknaderna i Europa sett till hur många som e-handlar. I PostNords rapport E-commerce in Europe 2021 uppgav hela 96 procent av de svarande svenskarna att de e-handlat under året, vilket var den högsta procentandelen i Europa.

- Att e-handla är inget man ska vara rädd för. Det är ett smidigt sätt att handla och att jämföra priser på som fler och fler upptäcker. Dock är det bra om man som konsument är lite sunt misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam, säger Alexis Larsson

PostNord skickar aldrig ut mejl eller sms med länkar till olika betalsidor. Den enda gången företaget gör det är när man tar emot en försändelse utifrån EU då man kan behöva betala moms och ibland tull. Då går länkarna antingen till postnord.com eller postnord.se.
- Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera i stället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor, tipsar Alexis.

Om du använder PostNords app kan du se alla meddelande från oss i appen.
Svara inte på bluffmejl eller bluff-sms. Om meddelandet ser ut att komma från PostNord och du inte väntar på något brev eller paket, var misstänksam och ring vår kundservice om du är osäker.

Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser loggan rätt ut? Innehåller texten stavfel? Hur ser avsändaradressen? Ofta kan man spåra en bluff genom att tänka efter och titta på detaljerna.

Om något verkar för bra för att vara sant är det som regel det. Varken PostNord eller något annat företag skulle ge bort datorer eller telefoner, som en del bluffannonser vill få dig att tro.
Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller inloggning till ditt BankID till någon.
Om du misstänker att du blivit lurad, spärra ditt bankkort, byta lösenord eller kontakta polisen.