EXTRAMATERIAL 2021-12-22 KL. 13:10

Inför jultrafiken: Här är Växjös mest olycksdrabbade vägar

Jul och nyår tillhör de stora trafikhelgerna. De senaste tio åren har två personer avlidit och 220 skadats i trafikolyckor kring helgerna i Kronoberg. Försäkringsbolaget If kan med unik statistik visa vilka de mest olycksdrabbade vägarna är i Växjö kommun.

Inför jultrafiken: Här är Växjös mest olycksdrabbade vägar
Källa IF

Under det senaste decenniet har mellan nio och 31 personer per år skadats i Kronoberg i trafikolyckor under jul- och nyårshelgerna. Jularna 2011 och 2017 var de mest olycksdrabbade.

Under samma period har två person avlidit i trafikolyckor. 2012 och 2018 var de mörkaste julloven i Kronoberg, då en person omkom i trafiken under jul- och nyårshelgerna.
– Vi känner alla till att risken för en olycka i jultrafiken är hög. Du kanske jagar sista julklapparna eller försöker hinna fram till julfirandet i tid samtidigt som väglaget är dåligt. Vårt tips är att vara ute i god tid så att du slipper stressa. Det är viktigt att du håller avstånd till framförvarande fordon och tänk på att bromssträckan är mycket längre när det är halt väglag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.
Många ger sig ut på vägarna
Enligt en undersökning som If låtit genomföra planerar fyra av tio att resa kring jul och nyår. De allra flesta ska resa inom landet, och en majoritet av dem med bil.
Men att många ger sig ut på vägarna för att ta sig till och från julfirandet innebär också en ökad risk för olyckor. Under de senaste decennierna har antalet rapporterade olyckor varit högst dagarna innan julafton. De senaste gångerna julafton inföll på en fredag inträffade flest olyckor den 23 respektive den 22 december.

– Vi rekommenderar att man har bra vinterdäck och fyller på spolarvätska innan man ger sig iväg. Se även till att ha med varningstriangel, isskrapa, snöskyffel, reflexväst, något att dricka och äta och extra filtar, då risken att fastna i långa köer är mycket vanligare i jultrafiken. Den som kör elbil behöver planera in lite tätare laddstopp då räckvidden förkortas när det är kallt ute och för att se till att ha tillräckligt med el kvar för att hålla värmen om man blir stående i några timmar i bilköer efter till exempel en olycka. Hur mycket en elbil drar för att hålla värmen varierar ganska mycket beroende på märke och modell, men det kan löna sig att sänka både hastighet och innertemperaturen några grader och använda stols- och rattvärme istället för att förlänga räckvidden, säger Johan Granholm.
Den senaste femårsperioden har antalet olyckor i jultrafiken minskat jämfört med tidigare femårsperioder. Totalt i riket rör det sig om drygt 700 rapporterade olyckor per år under de senaste fem åren
Här är Växjös mest olycksdrabbade vägar
Med unik statistik från Transportstyrelsen har försäkringsbolaget If även tittat på vilka de mest olycksdrabbade vägsträckorna är i alla kommuner. I Växjö är Väg 23 mest olycksdrabbad sett till de senaste fem åren (observera att detta gäller hela året, inte bara julhelgen). Där har 50 olyckor rapporterats.
– De vägar som har högst risk för allvarliga skador är landsvägar som inte är mötesseparerade och där hastigheten ofta är ganska hög. En frontalkollision kan bli ödesdiger. Även Europavägar har många allvarliga olyckor, främst på grund av att hastigheten är hög och det är lätt att bli ouppmärksam när körningen kan vara väldigt monoton, lägg till trötthet på det och du har en farlig kombination. Tänk på att stanna ofta och sträcka på benen, drick tillräckligt med vätska och glöm inte matpauserna, säger Johan Granholm.


Mest olycksdrabbade vägar i Växjö
Väg Antal olyckor 2015–2020
Väg 23 50
Väg 25 45
Väg 30 34
Väg 23/Mörners väg 33
Väg 27 28
Väg 23/Sandsbrovägen 19
Väg 25/Storgatan 17
Väg 23/Norrleden 16
Väg 682/Teleborgsvägen 16
Väg 897 13
Väg 682 9
Väg 25/Österleden 8
Arabygatan, Systratorpsvägen 7
Väg 122 7
Norremarksvägen 7
Väg 871/Kungsgårdsvägen 7
Väg 682/Storgatan 7
Väg 880 6
Furutåvägen 6
Väg 23/Dalborondellen, Väg 23/Mörners väg 6
Väg 31 6
Hejaregatan 6
Väg 23/Hovsrondellen, Väg 23/Mörners väg 6
Väg 882 6
Norra Järnvägsgatan 5
Väg 23/Linnégatan, Väg 25/Fagrabäcksvägen, Väg 25/Norra Esplanaden, Väg 682/Linnégatan 5
Väg 23/Ljungadalsrondellen, Väg 23/Mörners väg 5
Väg 872/Evedalsvägen 5
Kungsvägen 5
Söderleden 5
Norrtullsgatan 5
Väg 25/Vikingarondellen, Vikingagatan 5
Väg 693 5
Arabygatan 4
Ulriksbergspromenaden 4
Väg 23, Väg 715/Stora Räppevägen 4
Linnégatan 4
Väg 23/Ulriksbergsrondellen, Ulriksbergspromenaden 4
Marketenterivägen 4
Väg 707 4
Liedbergsgatan 3
Stallvägen 3
Väg 25/Esplanadrondellen, Väg 25/Norra Esplanaden 3
Väg 25/Liedbergsgatan, Biblioteksgatan 3
Kungsgatan 3
Väg 894 3
Väg 25, Väg 850, Väg 856 3
Väg 25/Norrleden 3
Ringsbergsvägen, Spetsamosserondellen 3
Väg 23/Mörners väg, Väg 23/Ulriksbergsrondellen 3
Väg 25/Fagrabäcksvägen 3
Väg 25/Storgatan, Arabygatan, Söderleden 3
Södra Järnvägsgatan 3
Arabygatan, Viktor Rydbergsgatan 3
Väg 707/Växjövägen 3
Deltavägen 3
Väg 870/Domfällevägen 3
Väg 23/Arabyrondellen, Väg 23/Mörners väg 3
Väg 871/Liedbergsgatan 3
Gamla Norrvägen 3
Sandgärdsgatan 3
Väg 702 3
Väg 27/Ronnebyvägen 3
Hjalmar Petris väg 3
Höstvägen 3
Väg 710 3

Ifs checklista för bilresan i jul
Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
Välj en säker väg. Var extra försiktig på landsvägar som inte är möteseparerade.
Packa rätt: Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt. Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton.
Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida.

Se till att ta med följande i bilen:
– Snöskyffel och en plastflaska grus – om du kör fast
– Varningstriangel och reflexväst
– Bogserlina och startkablar – om du behöver hjälpa andra
– Varma kläder och filtar – för att hålla värmen


Metod
Olycksrapporterna bygger på polisrapporterade olyckor. Det finns ett visst bortfall, men man rapporterar i hög utsträckning kollisioner mellan motorfordon, medan singelolyckor på cykel ofta inte rapporteras den här vägen.
Uppgifterna om antalet olyckor i jul- och nyårshelgerna kommer från Transportstyrelsen och avser perioden 20 december till 12 januari.
När det gäller de mest olycksdrabbade vägarna i Växjö har ett uttag gjorts ur trafiksäkerhetsdatabasen Strada. Olyckorna rapporteras in från polisen och kopplas sedan till vägnamn från nationella vägdatabasen. Vissa platser har förutom vägnummer även ett namn – ett mot eller väg. Dessa redovisas med '/' mellan namnen. Olyckor som sker i korsningar och påfarter redovisas här med vägnamnen separerade av ett komma.
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 020 respondenter från ett flertal onlinepaneler i 19-22 november 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort.


Vinterrusta bilen
Blixthalkan kommer som en överraskning för många, och det sker flera avåkningar och kollisioner på grund av att sommardäcken fortfarande sitter på. Byt till vinterdäck och vinterrusta bilen i tid.

Byt till vinterdäck i tid
Vänta inte med att byta till vinterdäck. Gör däckbytet i god tid så att du kan köra tryggt och säkert när halkan kommer.
Kontrollera mönsterdjupet för att se om däcken håller måttet eller om du måste köpa nya vinterdäck. Kolla även så att du har rätt lufttryck i däcken, och glöm inte kolla reservhjulet. Rätt lufttryck är viktigt för att bilen ska vara säker att köra.

Byt till vinterdäck i god tid innan den första halkan kommer.
Så vinterrustar du din bil
Förutom att byta till vinterdäck kan du rusta bilen för snö och kyla och på så sätt slippa problem.

Frostskydd i spolarvätskan och kylaren
Kontrollera frostskyddet i kylaren med en glykolprovare.
Kontrollera och fyll på frostskydd i spolarvätskan.
Klarar batteriet kylan?
Ett batteri laddas ur snabbare i kyla, byt vid behov.
Kontrollera att batterivattnet täcker cellerna.
Se till att batteriet är rent så fungerar det bättre.

Gör en genomgång av bilen och se till att den är redo för snö och kyla.
Fixa greppet med grus i petflaska
Förvara en plastflaska med grus i bilen. Gruset är bra om man har kört fast, men kan också användas i förebyggande syfte. Häll ut lite grus vid däcken när du ska parkera på kvällen. Ställ sedan bilen på gruset så kommer du loss lättare nästan morgon, oavsett temperatur eller väder.

Se över dörrar och lås
Torka av dörrlisterna och behandla dem med silikonspray. Det minskar risken att de fryser fast.
Har du en gammal bil kan du skaffa låsolja till dörrlåsen. Smörj låsen innan det blir kallt.
Säkerhetsutrustning att ha i bilen
Varningstriangel
Isskrapa och snöskyffel
Startkablar
Extra filt och varma kläder
Reflexväst
Förbandsväska
Ficklampa och extra batterier
Bogserlina
Kör säkert vid snöoväder

Säkrare bilkörning vid snöoväder
Tips om du kör elbil
Parkera inomhus om du har möjlighet, då krävs mindre energi för att värma upp bilens kupé och batteri vilket förlänger din räckvidd.
Om du parkerar utomhus, tänk på att du kan förvärma kupén när du har bilen på laddning via till exempel bilens app. På det sättet förlänger du räckvidden då du använder elnätet till att värma upp bilen inför färd.
Kontrollera däcktrycket, för lågt tryck göra att din räckvidd försämras.

Källa IF