EXTRAMATERIAL 2023-3-16 KL. 19:35

I år presenterar Hanna Wendelbo Årets Pelargon. "Det är en stor ära att få detta uppdrag."

Av Josefin Petersson

I år presenterar Hanna Wendelbo Årets Pelargon.
I år presenterar Hanna Wendelbo Årets Pelargon. Foto: Pressbild

Den 30 mars kl 09.00 avslöjas det för press och media, vilken pelargon som vinner titeln Årets Pelargon, på Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Årets presentatör är Hanna Wendelbo som arbetar som formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign. Hon skriver även trädgårdsböcker och har ett klappande hjärta för blommor och blad.

Vi ringde upp Hanna Wendelbo för att ta pelargontempen inför avslöjandet av Årets Pelargon 2023.

1. Vilken är din relation till pelargoner?
Pelargoner är en viktig ingrediens för att få det riktigt hemtrevligt både inomhus i fönsterna liksom utomhus på sommarens balkong eller altan. Att fylla hela fönsterbrädan med pelargoner precis så som det ser ut på Carl Larssons bilder från Lilla Hyttnäs är ett ideal svårt att motstå.

2. Om du skulle säga något om Årets Pelargon utan att avslöja färg eller form, vad skulle du säga?
Det är en sort som verkligen matchar min personlighet, utan att säga för mycket. Jag känner mig oerhört stolt över detta uppdrag och jag tror att just denna fantastiska pelargon kommer bli mångas favorit. Sorten lämpar sig dessutom både för fönsterodling liksom att plantera utomhus i krukor på sommaren, och det är ju en kvalité som verkligen uppskattas! Jag ser även framemot att använda denna pelargon i blomsterarrangemang, den har kvalitéer som gör att man verkligen vill använda den till det med!

3. Vilken är din absoluta favoritpelargon genom tiderna?
Nej men vilken fråga! Det skulle ju vara som att välja vilket av mina barn jag gillar bäst? Det går ju bara inte! Det fina med pelargoner är att det finns så otroligt många att välja på, något för alla smaker. När man väl har upptäckt pelargonernas magiska värld blir man helt hänförd över detaljer i blomma, stjälk och bladverk.

4. Du ska ju presentera Årets Pelargon i år, vad betyder det för dig?
Det är en stor ära att få detta uppdrag. Att det dessutom är en gudomlig sort med ett spännande uttryck i blommans färg, stjälk och blad gör saken ännu härligare. Jag längtar verkligen efter att få inspirera med denna ljuvliga och rikblommande pelargon!

- Jag hoppas vi ses på Nordiska Trädgårdar, säger Hanna Wendelbo.

Källa: Blomsterfrämjandet