EXTRAMATERIAL 2022-12-23 KL. 12:20

Hur maxar du räckvidden i jul?

Av Josefin Petersson

Hur maxar du räckvidden i jul?
Foto: wayke.se

Julen är en högtid där familj, släkt och vänner samlas för att under ett par dagar mysa kring julgranen och äta gott tillsammans. Under dessa dagar reser svensken som mest. Är du en av de som kör elbil och undrar hur du ska maxa räckvidden i jul? Då ska du läsa våra fem tips!

1. Kör inte med takboxen
När du kör med takboxen på estimerar man att du kapar räckvidden med cirka tio procent om du kör i hastigheter på 80 - 100 km/tim. Förbrukningen ökar till runt 13 procent om du kör över 110 km/tim. Se därför till att inte köra med takboxen om du inte absolut måste.

2. Batteriet ska vara varmt innan du kör
Tester visar att elbilar kan i genomsnitt tappa 20 procent räckvidd i nollgradiga temperaturer. Det beror på att bilen lägger mycket energi på att värma upp batteriet. För att undvika detta ska batteriet vara varmt innan du kör. Gör det genom att:

parkera i ett garage med inomhustemperatur
förvärma elbilen med ström från en laddstolpe eller ditt hus
3. Se till att ha rätt däcktryck
För lågt däcktryck skapar luftmotstånd och påverkar räckvidden negativt. Varje temperaturminskning på tio grader minskar däcktrycket med cirka 0,1 bar. Se därför till att alltid kolla lufttrycket i däcken innan du tar dig ut på vägarna när det är vinter.

4. Sänk värmen i bilen
Vad många inte vet är att det går åt extra kraft om värme och luftkonditionering är på högsta nivå, vilket påverkar elbilens räckvidd negativt. Sänk värmen några grader och använd istället stols- och rattvärmaren. Detta gör att du förlänger räckvidden med några kilometer.

5. Kör mer miljövänligt
Kör långsammare och undvik många start och stopp längst med vägen. När du kör mer miljövänligt spar du inte bara på energi, vilket ökar räckvidden, utan du höjer även säkerheten för dig själv och dina medpassagerare. Miljövänlig körning är extra fördelaktigt under juletider då det är hög risk för halka.

Sammanfattning
För att maxa räckvidden i jul ska du montera bort takboxen, se till att batteriet är varmt och ha rätt däcktryck. Tänk även på att sänka värmen i bilen och använd istället stols- och rattvärmaren. Slutligen, kör långsamt och undvik många start och stopp under färdens gång. Miljövänlig körning höjer räckvidden samt din säkerhet.

Källa: wayke.se