EXTRAMATERIAL 2023-1-27 KL. 14:14

Högberg stor hjälte när Linköping vann mot spöklaget

Av Josefin Petersson

LINKÖPING. Inte sedan 28 september 2019 hade Linköping vunnit hemma i Saab Arena mot Växjö. Sex raka förluster senare kom ett trendbrott. Tacka målvakten Marcus Högberg för det. Han stoppade nämligen hela 47 skott och höll nollan när Linköping vann med 1-0 och tog viktiga poäng i jakten på slutspel.

Det var en spelmässigt jämn förstaperiod i Saab Arena, där hemmalaget skapade den första stora chansen när comebackande Broc Little fick stå ensam framför målvakten och styra en skottpassning från Linus Hultström, dock utan utdelning. Båda lagen hade sina chanser i första perioden, men bra målvaktsspel såg till att det var mållöst efter tjugo spelade minuter.

I den andra perioden var det i långa stunder stark press mot Marcus Högberg i Linköpings målbur. Växjö sköt och sköt, men Linköpingsmålvakten stod pall. Mot slutet av perioden jämnade hemmalaget ut spelet en aning, och till slut var det också östgötarna som bröt dödläget när Linus Hultström dundrade in ett slagskott från blålinjen.

Den tredje perioden liknade den andra spelmässigt. Växjö fortsatte skjuta, och Marcus Högberg fortsatte rädda. Även om skotten var många var chanserna för bortalaget inte tillräckligt vassa, utan Linköping kunde hålla undan och vinna matchen.

Sagt om matchen
– Jag tyckte att vi spelade för blygt i spelet med puck, vi ville bara bli av med den. Vi försökte ändra sinnesstämning, att vi skulle kaxa upp oss. Vi spelar mot Sveriges bästa lag, att få vinna på det här sättet borde ge lite råg i ryggen, sa Linköpings tränare Klas Östman.

– Jag tycker att vi gör 60 bra minuter och är det klart bästa laget på isen. Jag tycker inte det är så tydligt vad vi skulle gjort annorlunda, jag är ändå stolt över grabbarna. Ibland går det inte, sa Växjös tränare Jörgen Jönsson efter matchen.

I punktform
Målvakten Marcus Högberg räddade 47 skott och höll säsongens tredje nolla.
Det var första gången sedan september 2019 som Linköping slog Växjö i Saab Arena.
Växjö blev nollade för tredje gången på de elva senaste matcherna.
För första gången den här säsongen gjorde Linköping mål mot Växjö i spel fem mot fem.
Linköping har fortfarande inte förlorat efter full tid när man går in i tredje perioden med ledning.
Efter fem raka matcher med poäng tog sviten slut för Robert Rosén.