EXTRAMATERIAL 2023-3-6 KL. 19:24

Här är nya uppdaterade VW ID.3

Av Josefin Petersson

Här är nya uppdaterade VW ID.3
Foto: wayke.se

Volkswagen har lyssnat på kritikerna och lanserar en uppdaterad ID.3 med ett flertal förbättringar. Men de har missat några av de viktigaste.

Volkswagen annonserar världspremiären av uppdaterade ID.3 och säger att de har antagit ett flertal förslag från kunder och implementerat dem ”för att förbättra produktvärdet och standardutrustningen”. Inga förändringar i batteristorlekar, prestanda, räckvidd eller utrymmen.

Exteriören
Särskilda modifierade detaljer ska ge ID.3 ett mer distinkt utseende som enligt Volkswagen är ”mer moget”. Optimerade luftkylningsöppningar och stora lackade ytor ger ID.3 ett nytt visuellt uttryck. Stötfångaren har fått ny design och huven ser nu längre ut eftersom den svarta listen under vindrutan har tagits bort. Även aerodynamiken har optimerats genom ett förbättrat luftflöde runt framhjulen. Bak lyser även de tvådelade baklyktorna i bakluckan för första gången. Dock verkar inte räckviddssiffrorna ha påverkats av förbättringarna för de är exakt samma som för nuvarande versioner.

Interiören
Även interiören har ”förfinats för att ge högre mervärde”. Nytt är mjuka, skumbelagda ytor i kupén och dörrarna har byggts om för att få mjukare och större ytor. Armstöden i dörrarna ska nu vara mer generösa. Däremot står det ingenting om sätesvärme i baksätet ...

Volkswagen pratar mycket om hållbarhet och utrustningen i interiören är som standard tillverkad utan animaliska inslag och av återvunnet material.

Infotainmentdisplayen har vuxit med två tum (från 10 till 12) och kommer nu med ett förbättrat menysystem där det bland annat går att komma åt laddningsmenyn redan från startskärmen. Framför allt har den smarta ruttplaneraren uppdaterats och förbättrats. Nu kan den planera in laddstopp som gör att det går att nå destinationen så snabbt som möjligt. Systemet tar då hänsyn till både den aktuella trafikinformationen och det prognostiserade trafikläget samt batteriets laddningsnivå. Laddningsstoppen utvärderas dynamiskt utifrån laddstationens kapacitet – så ruttplaneringsfunktionen kan föreslå två korta laddningsstopp med hög effekt istället för ett långt laddningsstopp med låg effekt. De nämner däremot ingenting om den förhatliga klimatslajdern under infotainmentskärmen har belysts. Det blir antagligen till att fortsätta famla sig fram vid mörkerkörning ...

Räckvidd
En glad och efterlängtad nyhet är nu plug and charge standard. Även möjlighet till dubbelriktad laddning. Nytt är också att ID.3 Pro S kan laddas med upp till 170 kW kapacitet. Med tillvalet Travel Assist kan nya ID.3 också utföra automatiska filbyten i hastigheter över 90 km/h och genom integrering av navigationsdata och vägmärkesavläsning kan nya ID.3 också anpassa bilens hastighet efter omgivningarna.

Den svenska säljstarten av uppdaterade Volkswagen ID.3 beräknas ske under andra kvartalet 2023. Själva lanseringen planeras till sommaren. Priserna är ännu inte fastställda.

Källa: wayke.se