EXTRAMATERIAL 2023-12-18 KL. 17:25

En av fem ser fram emot en intim jul

Av Josefin Petersson

En av fem ser fram emot en intim jul
Foto: Pressbild

Julen närmar sig. Förutom glädje, även med många måsten; julklappsinköp, laga julmat, baka pepparkakor, tvätta och pynta. Men trots detta är det många som nu har helt andra tankar om julen. En färsk undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Presentbolaget visar att drygt var femte ser fram emot julen, då det är dags för mer intimitet med sin partner.

På frågan om julen också är en tid för tätare intimitet med partnern svarar 18 procent ja och ytterligare 5 procent ja, då får man tid för att testa den sexiga julklappen man fick av sin partner. Samtidigt svarar 13 procent att det inte blir något HO-HO i sängkammaren eftersom julen är synonymt med stress. Ytterligare 18 procent anger att det inte kommer att finnas tid för sådant då huset till största delen är fyllt med familj.

– Det är kul att se att så många ser fram emot julen av helt andra anledningar än presenter och god mat. Nu visar undersökningen också att många inte förväntar sig mycket intim aktivitet vid jul på grund av stress och familjebesök. Men det är tillåtet att hoppas. Hela 20 procent säger att de hoppas att julen ska öppna upp för intimitet. 5 procent testar mer än gärna den sexiga presenten de fått av sin partner, säger Nikolai Kiim, som är grundare av Presentbolaget.

Relationsexpertern Charlotte Sander säger att det är glädjande att se att så många människor planerar en intim jul. Samtidigt säger hon att det är synd att stress och jäkt ska vara ett hinder.

– Det är viktigt att parrelationen inte drunknar i julstressen. Mitt råd är att planera. Det kan låta tråkigt, men jag tror att det är fördelaktigt. Det finns mer utrymme att vara spontan, det är lite planering. Sätt sex i julschemat, säger Charlotte Sander på Relationsexperten.se.

Hjälp de som inte ser fram emot jul

För även om många ser fram emot julen, av olika anledningar, är det också många som fruktar den. Även om 70 procent av undersökningens svarande säger att de ser fram emot det, säger 13 procent att de inte ser fram emot julen. Det beror på orsaker som dålig ekonomi, familjerelationer och stress.

– Även om de flesta ser fram emot det är det alldeles för många som fruktar det. Min vädjan är att vara extra omtänksam vid jul. Till exempel genom att bjuda in någon som inte har någon att fira jul med hemma, säger Charlotte Sander.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i november av YouGov för Presentbolaget i Danmark, Norge och Sverige med mer än 3 000 svarande. Presentbolaget har undersökt människors inställning till julen sedan 2017.


Skapar julen mer intimitet mellan dig och din partner?

Alla

Man

Kvinna

Ja, äntligen får vi lite lugn kvalitetstid tillsammans

18%

16%

21%

Ja, jag testar gärna den sexiga julklappen jag fick av min partner

5%

3%

7%

Nej, julen är för stressig för det

13%

15%

12%

Nej, det är för många familjemedlemmar och släktingar i huset

18%

19%

16%

Jag hoppas på det

20%

17%

23%

Vet inte

19%

20%

18%

Vill inte svara

7%

10%

3%Vad beskriver bäst din upplevelse av jul?

Alla

Man

Kvinna

Det är något jag ser fram emot (t.ex. umgås med familjen, julklappar eller traditioner)

70%

74%

66%

Det är något jag fruktar (t.ex. på grund av ekonomi, familjerelationer eller stress)

13%

14%

12%

Jag bryr mig inte

17%

12%

22%