EXTRAMATERIAL 2023-4-24 KL. 13:24

Efter prishöjningarna: svenskarna odlar för att minska matkostnaderna

Av Josefin Petersson

Efter prishöjningarna: svenskarna odlar för att minska matkostnaderna
Foto: Pressbild

Kostnaderna för mat har under det senaste året stigit över 20 procent* och höga kostnader får svenskarna att prioriterar bort färska grönsaker**. Nu visar en undersökning från HelloFresh att fler än var tredje svensk planerar att odla örter eller grönsaker hemma för att sänka sina matkostnader.

Redan under pandemin ökade svenskarnas odlingsintresse och oroligheter i Europas närområden fick svenskarna att odla mer***. Intresset verkar inte ha klingat av, en ny undersökning av HelloFresh på uppdrag av YouGov visar att fler än en av tre (37%) redan odlar hemma eller planerar att odla för att sänka sina matkostnader. Den största andelen av personer som planerar att odla hemma (18%) bor i storstäder (större än 200.000 invånare och inte huvudstad) och familjer med yngre barn (30%)

– Du behöver inte en stor trädgård eller en balkong för att odla, det går minst lika bra att odla inomhus i köket. Egenodlade kryddor och grönsaker kryddar upp dina måltider och processen att se något växa är otroligt rogivande, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Nannas bästa tips för att odla i köket
Det går att odla under hela året inomhus med UV-lampa, men våren är en perfekt tid att så frön. Det är viktigt att plantera frön i lämplig kruka med dräneringshål, vattna regelbundet och se till så att det du odlar står ljust. Med lite omsorg och uppmärksamhet kan du snart ha en hälsosam och användbar köksträdgård och spara pengar.

? Goda grönsaker
Det finns många grönsaker som går bra att plantera på våren och odla inomhus. Några exempel på grönsaker som ökat mycket i pris är tomater, gurka och sallat.*
Tomater: Tomater är en favorit att odla inomhus och också en av grönsakerna som som ökat mest i pris under januari och februari, med en ökning på 37 procent*. Det är inte för sent att plantera dem i april. Däremot behöver de mycket ljus och värme för att trivas, så se till att de får tillräckligt med sol. Något som är bra att tänka på om du odlar tomater inomhus är att välja de lägsta sorterna, då de växer sig mycket långa inomhus.
Gurka: Mellan januari och februari ökade gurkans pris med 26 procent.* Tänk om du istället kunde plocka dina egna gurkor i köket! Så två frön i kruka på 7 cm och fyll med planteringsjord. De trivs bäst i en varm och fuktig miljö, så se till att vattna dem ordentligt och placera dem på en solig plats. När de växer sig större passar det att plantera om grödorna i större kruka.
Sallat: Sallat är enkelt att odla inomhus och kan ge dig färska bladgrönsaker under hela året. Priset på blandsallad ökade med 11 procent mellan januari och februari i år.* Välj din favorit sallatssort och plantera fröna i en kruka med dräneringshål. Ställ i ett soligt fönster och på några veckor har du odlat din egen sallat!

? Få grönsakerna att växa igen
Visste du att du kan få dina grönsaker att växa igen genom att plantera rotänden från bland annat salladslök, purjolök, selleri och kruksallad? Genom en enkel metod kan du både spara pengar och minska matsvinnet. Istället för att slänga grönsakerna som du köper eller får i matkassen kan du spara några centimeter av rotänden, placera i ett glas med vatten och byta vattnet regelbundet. När de har vuxit till sig kan du sedan plantera om dem i jord och få en helt ny skörd att njuta av.

? Örter inomhus
Örter är lätt att odla och kräver inte mycket utrymme. Basilika, timjan, rosmarin, oregano och persilja är exempel på örter som trivs bra inomhus. Du kan odla dem från frö eller köpa plantor och plantera om dem i krukor. Var noga med ljusintag och drag - tex. basilikan är känslig för temperaturskillnader.

* SCB
** Livsmedelsverket
*** Svenska Dagbladet

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 januari 2023 har sammanlagt 1 001 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Om HelloFresh
HelloFresh SE är en global koncern inom livsmedelslösningar och den globala marknadsledaren inom måltidslådor. HelloFresh Group består av sex varumärken som ger kunder högkvalitativ mat och recept för olika måltider. HelloFresh grundades i Berlin i november 2011 och är verksam i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike, Norge, Danmark, Italien, Irland och Spanien. Under 2022 levererade HelloFresh en miljard måltider och nådde 7,11 miljoner aktiva kunder under fjärde kvartalet 2022. HelloFresh börsnoterades på Frankfurtbörsen i november 2017 och handlas för närvarande på MDAX (Mid-Cap German Stock Market Index). HelloFresh har kontor i Berlin, Saarbrücken, New York, Chicago, Boulder, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris, Milano, Köpenhamn, Milano, Dublin och Barcelona.
Bilaga

Planerar du/ditt hushåll att odla, t ex örter, grönsaker och liknande, hemma för att kunna sänka dina/era matkostnader?
Ja, jag/vi odlar redan hemma 25%
Ja, jag/vi planerar för att börja odla hemma 13%
Nej, men jag/vi har funderat på det 17%
Nej 41%
Vet ej 4%