EXTRAMATERIAL 2023-5-31 KL. 10:55

Den svenska humordeckarens pionjärer är tillbaka med sin nya bokserie Ystadmorden

Av Josefin Petersson

Den svenska humordeckarens pionjärer är tillbaka med sin nya bokserie Ystadmorden
Foto: Pressbild

Författarduon bakom den populära bokserien Mord i Falsterbo, Christina Olséni och Micke Hansen, är nu aktuella med Den frusna polisen, den första delen i den nya humoristiska deckarserien Ystadmorden.

– Att det blev en bok i Ystadmiljö beror på att min bokälskande faster bodde där fram till sin död för två år sedan. Som en hyllning till henne lät vi bokens huvudkaraktär, kriminalkommissarie Frank Moberg, flytta in i hennes våning på Stora Östergatan i centrala Ystad, berättar Christina Olséni.

Olséni & Hansen har hittat sin unika stil med humor och deckare i kombination och var först i genren när de började skriva. Deras böcker har nu sålt i över en miljon exemplar. Författarduon har även tagit sig in på topplistan bland landets mest utlånade författare på svenska bibliotek.

Om bokens handling:
Sedan kriminalkommissarie Frank Mobergs hustru oväntat gått bort ett halvår tidigare, har Frank hårdnackat vägrat att prata med företagshälsovårdens psykolog. Istället begraver han sig i arbete och oroar sig samtidigt för sin sävliga och något överviktiga bassett Betty, som är ensam hemma på dagarna.
När Franks gamle far, Gösta, ringer i panik och hasplar ur sig att han gjort ett makabert fynd i en av andelsfrysarna i Glemmingebro blir det startskottet på Franks jakt efter en kallblodig mördare som hemvant rör sig på Ystads pittoreska kullerstensgator. Då Frank har en personlig koppling till offret bestämmer han sig för att ta hand om utredningen på egen hand och lämnar in polisbrickan med förevändningen att han vill gå i pension tidigare än planerat.
I samma veva flyttar Franks vuxna dotter hem efter en uppslitande skilsmässa och hans och dotterns relation blir allt annat än friktionsfri. När sedan Gösta brådstörtat lämnar äldreboendet Lyckan för att även han flytta in hos Frank, är katastrofen nära.

Christina Olséni är entreprenör och civilekonom med många år i internationella koncerner.
Micke Hansen har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till tv.

Den frusna polisen släpps den 8 juni.