EXTRAMATERIAL 2023-9-11 KL. 11:54

Clara Klingenström ny ambassadör för Suicide Zero

Av Josefin Petersson

Clara Klingenström ny ambassadör för Suicide Zero
Foto: Olivia Huerta Bratteng

Under Suicidpreventiva dagen presenterades Suicide Zeros senaste ambassadör – artisten Clara Klingenström.

– Jag är väldigt stolt över uppdraget och har redan flera idéer kring hur jag vill använda min plattform för att göra skillnad. Det här känns viktigt, säger Clara.

Gotländskan slog igenom på bred front när hon i Melodifestivalen 2021 kom femma med sin låt ”Behöver inte dig idag”. Hon har senare varit både Grammisnominerad och vunnit en Rockbjörn. Även om artisten Clara rönt stora framgångar har människan i perioder haft de betydligt tuffare. Clara Klingenström har berättat öppet om allvarliga problem med psykisk ohälsa och att hon överlevt självmordsförsök.

– En majoritet av de som tar sitt liv är män, men om man tittar på självmordsförsök är siffrorna nästan de omvända. Där är kvinnorna hårdast drabbade. Det här är en fråga jag, med mina egna erfarenheter, hoppas kunna vara med och sätta ljus på, säger hon.

Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken ser fram emot att påbörja samarbetet med organisationens senaste tillskott.

– Clara Klingenström har ett stort engagemang för våra frågor och passar verkligen bra ihop med vår målsättning att få fler att göra mer för ett samhälle utan självmord. Hennes entusiasm, tillsammans med de egna erfarenheterna av att må dåligt, kommer göra henne till en stark röst för Suicide Zero, säger han.

Sedan tidigare är bland andra skådespelare Magnus Skogsberg och influeraren Therése Lindgren ambassadörer för organisationen.

Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.