EXTRAMATERIAL 2023-1-25 KL. 13:58

Benke Rydman bakom nyskriven musikal med musik av stora svenska låtskrivare

Av Josefin Petersson

Benke Rydman bakom nyskriven musikal med musik av stora svenska låtskrivare
Foto: Pressbild

The One är en modern, nyskriven musikal av Fredrik ”Benke” Rydman och Åsa Lindholm med originalmusik av populära svenska låtskrivare som Linnea Deb, Joy Deb, Miss Li, Sonny Gustafsson, Lukas Nathanson och Anton Hård af Segerstad. På scen ser vi bl a R&B-stjärnan Janice samt Alvaro Estrella och Isa Tengblad som vi känner igen från Melodifestivalen. I övriga roller se vi bl a Erik Johansson från Bonusfamiljen och Christine Meltzer från Sommaren med släkten och Udda veckor.

The One, en musikal av Benke Rydman och Åsa Lindholm
Handlingen utspelar sig på en audition. Historierna och berättelserna om de unga dansarnas liv är hämtade från verkliga intervjuer med unga vuxna. Med pressen att ständigt sträva mot det stora genombrottet och stjärnstatus kommer också behovet att visa upp en perfekt fasad för vänner, fiender och följare. Att spegla unga människors verklighet på ett absolut autentiskt sätt har varit en av de viktigaste drivkrafterna för musikalens upphovspersoner.

“The One har varit med mig de senaste tre åren, som ett hjärteprojekt och min kärleksförklaring till dansen och allt den har gett mig. Man skulle kunna säga att hela mitt liv som dansare har varit en förberedelse för just den här föreställningen. Jag vill förnya begreppet musikal genom att använda dagens popmusik, det man dansar och uttrycker sig till idag, men också förmedla hur unga människor tänker och känner idag, 2022. Det är en fråga som intresserat mig den senaste tiden”, säger Benke Rydman.

“Med den här föreställningen tar vi på nytt in nutida dans på en större scen och för en bredare publik. Casten är helt fenomenal, med en blandning av otroliga dansare, sångare, och skådespelare. Jag är övertygad om att publiken kommer få nya favoriter att älska”, säger Benke.

Premiär i Stockholm hösten 2023
Musikalen kommer att ha urpremiär på Cirkus den 14 september 2023. Publiken kommer, tillsammans med ensemblen, att ta plats i väntan på att audition till ”The One” ska börja. Ingen vet egentligen vad det hela går ut på eller vad som förväntas av dem. Men chansen att bli stjärna är nu så nära att det nästan är smärtsamt. Ingen uppoffring är för stor framgång, eller?

The One är en musikalisk ögonblicksbild av en framgångsfixerad samtid som ställer enorma krav på sina unga och deras självkänsla. The One är en intensiv upplevelse som inger hopp med insikter om kraften i gemenskap och styrkan i att vara sårbara inför varandra. Gestaltat genom svensk popmusik och spektakulär koreografi av Benke Rydman.

Biljetter släpps den 27 januari kl 10 på allthingslive.se/artist/the-one

Om Benke Rydman
Fredrik "Benke" Rydman är en av Sveriges mest namnkunniga koreografer. Han är en av grundarna till legendariska Bounce Streetdance Company som avslutade sin succékarriär 2010 i ett utsålt Globen. Benke gick vidare till att koreografera banbrytande föreställningar som Romeo & Julia på Göta Lejon, sina helt egna Nötknäpparen, Svansjön och Snövit på Dansens Hus och Våroffer på Kulturhuset Stadsteatern. 2019 regisserade han musikalen Oliver på GöteborgsOperan och 2022 regisserade och koreograferade han Jesus Christ Superstar med Ola Salo och Peter Jöback i huvudrollerna.

Om Åsa Lindholm
Åsa Lindholm är verksam som dramatiker, dramaturg, regissör och performer. Hon har skrivit och regisserat för bland annat Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Unga Klara och Dramaten.

Om Linnea Deb
Linnea Deb är sångerska, låtskrivare och musikproducent. Hon har bl a skrivit tre vinnarlåtar till Melodifestivalen; 2013 You med Robin Stjernberg, 2015 Heroes med Måns Zelmerlöw, som dessutom vann Eurovision, och 2021 Voices med Tusse.

Ensemblen består av:
Alvaro Estrella
Amelis Riquelme Nicoletti
Christine Meltzer
David Fridholm
Emilio Araya
Erik Johansson
Isa Tengblad
Janice Kamya Asante
Marcus Møller
Victoria Pérez

Musiken i The One är skriven av:
Göran Werner
Nea Nelson
Marcus Svedin
Richard Schultzberg
Niklas Pettersson
Miss Li
Sonny Gustafsson
Linnea Deb
Joy Deb
Anton Hård af Segerstad
Ms Williams
Lukas Nathanson
Natali Noor
Kristofer Nergårdh
Sanken Sandqvist

Låttexter är skrivna av:
Linnea Deb
Benke Rydman
Åsa Lindholm
Marcus Møller

Josefin Petersson