EXTRAMATERIAL 2022-9-26 KL. 18:00

Arla räddar tre ton mat om dagen

Av Thomas Edgren

Tillsammans med kunder och konsumenter har Arla räddat 1 800 ton mat sedan början av 2021 genom initiativet Arla Deals.
– I samband med Internationella matsvinnsdagen 29 september vill vi tipsa konsumenter om hur de kan slänga mindre mat och samtidigt spara pengar, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.

Arla räddar tre ton mat om dagen
2018 lanserade Arla märkningen ”Ofta bra efter” för att markera att mejeriprodukterna har betydligt längre hållbarhet än vad bäst före-datumet anger. Genom att lukta, titta och smaka kan du avgöra om produkten går att äta. Foto: Arla

Varje år slängs cirka 35 kilo ätbar mat per person och år i Sverige. Det innebär en stor påverkan på klimatet och gräver djupa hål i plånboken. För en familj på fyra personer motsvarar matsvinnet flera tusen kronor om året.

För att minska matsvinnet öppnade Arla för två år sedan en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med kortare datum säljs för ett rabatterat pris till butiker och restauranger. Sedan början av 2021 har närmare 1 800 ton mat räddats genom initiativet, det motsvarar nästan tre ton mat per dag.

- Som Sveriges största livsmedelsföretag har vi ett ansvar att tänka hållbart. Vi ser över hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Med Arla Deals kan vi med våra kunder inom storkök och dagligvaruhandel minska matsvinnet och bidra till att maten som produceras äts upp, säger Victoria Olsson och fortsätter:
- Vi behöver därför hjälpas åt att påminna varandra om vikten av att planera våra måltider, spara våra rester och inte slänga mat som är bra.

Att minska matsvinnet är viktigt för klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. För tredje året i rad anordnar FN den 29 september Internationella matsvinnsdagen. 

Fakta.
Tre tips för att minska ditt matsvinn och få mer kvar i plånboken
1. Planera
Sätt en veckomeny, gärna utifrån vilka produkter och varor som är i säsong och på kampanj. Ta en titt i kylskåpet och skafferiet innan du går och handlar, så att du inte köper något som redan finns hemma. Har du planerat din mathandling är risken för impulsköp mindre.
2. Titta, lukta och smaka
Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst före-datum. Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum, som är satt efter förvaring i max 8 plusgrader. Har du istället 4 plusgrader i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre.

3. Restfest
Blev det mat över? Lägg i matlådor i kylen eller frys in. Även om det är mindre än en portion kvar kan det ofta kombineras med andra rester eller nya tillbehör för att skapa en full portion någon annan dag.