EXTRAMATERIAL 2023-3-13 KL. 19:33

Årets Pelargon genom tiderna

Av Josefin Petersson

Årets Pelargon genom tiderna
Calliope L "Soft Coral" - Årets Pelargon 2022. Foto: Blomsterfrämjandet Linda Lomelino

Stort intresse
Varje år ökar intresset för fenomenet Årets Pelargon hos såväl press som blomsterbutiker och privatpersoner. Många bänkar sig framför TV:n eller kommer till mässan Nordiska Trädgårdar för att vara med om ögonblicket när Årets Pelargon avslöjas. I år presenteras Årets Pelargon den 30 mars på Nordiska Trädgårdar i Stockholm kl 09.00.

Årets Pelargon startades av 2007 av Patrik Vilsmyr på Mäster Grön för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet och sedan dess har Blomsterfrämjandet, LRF Trädgård och småplantproducenterna och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen, över tid involverats i projektet.

Gediget juryarbete
Det är ett gediget arbete som ligger bakom förädlingsarbetet och juryn påbörjar sökandet efter pelargonkandidater 3-4 år före lansering. Juryn letar efter friska och livskraftiga pelargoner med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorterna visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

När man väl hittat pelargonsorter som gått igenom juryns nålsöga sätts produktionen av moderplantor igång. Detta sker ungefär 2,5 år före lansering. Av moderplantorna tar man sedan sticklingar under senhösten och när de fått rötter planteras de ut i utvalda trädgårdar för uppdrivning.

I juryn 2023 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Pelargonens Historia
Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna.
Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.

Skötsel
Pelargoner trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

För att lyckas gör så här:
När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Källa: Blomsterfrämjandet