ALVESTA 2022-8-20 KL. 11:55

Vill du arbeta som röstmottagare vid höstens val?

Av Josefin Petersson

Vill du arbeta som röstmottagare vid höstens val?
Foto: Fialotta Bratt/Valmyndigheten

ALVESTA. Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige och du kan redan nu göra en intresseanmälan för att arbeta under valet. Att arbeta som röstmottagare är ett ansvarsfullt myndighetsuppdrag som bidrar till grunden i den svenska demokratin.

Röstmottagarna arbetar två tillsammans och tar emot förtidsröster i röstningslokaler. I Alvesta kommun kommer Alvesta bibliotek, Vislanda bibliotek och Moheda bibliotek att vara röstningslokaler under förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. Tjänstgöring sker i huvudsak på dagtid men kvällar och helger förekommer också. I arbetsuppgifterna som röstmottagare ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, placera valsedlar i valsedelställen, ta emot röster och pricka av i röstlängden, hjälpa de väljare som ber om det samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

På valdagen är vallokalerna öppna klockan 08:00-20:00. Under dagen tjänstgör röstmottagarna efter fastställt schema. När röstningen avslutas tjänstgör alla röstmottagare under sammanräkningen tills alla resultat är klara. Vanligtvis är de klara före midnatt.

En av röstmottagarna tjänstgör som ordförande i valdistriktet och ska ha goda kunskaper om val och leder arbetet i valdistriktet. Vice ordförande ska ha goda kunskaper om val och leder arbetet i valdistriktet när ordförande inte tjänstgör. Röstmottagare som anmäler sig som reserv ska genomgå den obligatoriska utbildningen och med kort varsel vara beredd att hoppa in som röstmottagare på valdagen.

Uppdraget som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. I rollen som röstmottagare förutsätts det att du har fyllt 18 år senast valdagen, talar god svenska,
är stresstålig, serviceinriktad och noggrann, inte kandiderar till riksdag, region- eller kommunfullmäktige

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning vid ett utbildningstillfälle, vilket planeras att genomföras kvällstid i augusti månad. För arbetet som röstmottagare på valdagen får du som ersättning ett skattepliktigt arvode. Ersättningen är 3 100 kronor för ordförande, 2 900 kronor för vice ordförande och 2 200 kronor för övriga röstmottagare. Röstmottagare under förtidsröstningen erhåller ersättning per arbetad timme.

Josefin Petersson