ALVESTA 2024-4-3 KL. 13:43

Tyrolentrall, punk i parken - en ny punkfestival på Tyrolen

Av Josefin Petersson

Tyrolentrall, punk i parken - en ny punkfestival på Tyrolen
De första fem akterna har precis offentliggjorts till festivalen som äger rum den 29:e juni. Då kommer bland annat punkikoner som Bonni Pontén från Asta Kask. Foto: EverVision Art

BLÄDINGE. En förfluten era som har fått sin renässans sägs det. Punken tycks ha stark medvind och nu lanseras en ny punkfestival i Småland, “Tyrolentrall, punk i parken” på Tyrolen i Blädinge. De första fem akterna har precis offentliggjorts till festivalen som äger rum den 29:e juni. Då kommer bland annat punkikoner som Bonni Pontén från Asta Kask och Johan Johansson som var med och bildade KSMB på 70-talet att uppträda.
Tyrolen har blivit kända för att arrangera festivaler med olika musikgenrer. Nu har en ny festival vuxit fram som kommer bli fullspäckad med uppträdanden från punkare i alla åldrar. Initiativtagare är Marie Ivarsson, Pia Rönn Johansson & Katarina Sandelin. Västeråsbandet Världen Brinner, med sångaren Malin Sandberg i spetsen, är ett av dessa. De lokala punkbanden Misfit Maniacs från Växjö samt Senap från Ljungby är två andra. Punklegendarerna Johan Johansson och Bonni Pontén har redan nämnts och alla kommer göra sitt bästa för att Blädinges gamla festplats ska bli ett punkparadis för en dag.
– Det är första gången vi arrangerar en punkfestival, men känslan är att vi fått till en väldigt stark line-up som vi kommer att krydda ytterligare med några till grymma band. Vi har länge drömt om att göra något sånt här på Tyrolen och vi hoppas att det ska bli en tradition. Berättar Marie, Pia och Katarina som arrangerar festivalen ihop med föreningen Tyrolens Vänner.

På flera håll i landet har det kunnat vittnas om att punkgenren vuxit fram starkare än på många år. Fler och fler punkband blommar upp runtom i landet & till festivalen väntas publik & artister i alla åldrar. På scen står såväl de unga tjejerna i Misfit Maniacs som Johan Johansson som spelat punk ända sedan 1970-talet.
– Sommaren 2022 var vi med och arrangerade punkfestivalen “Punk Illegal” som blev en stor succé. Det känns kul att vi får se punk i parken igen och denna gång är det lite mer lättlyssnad och trallvänlig punk som står på menyn. Det känns jätteroligt att arrangera något ihop med Marie, Pia & Katarina som är så entusiastiska och vi hoppas att det blir ett återkommande inslag här, avslutar Jacob Hector från Tyrolens Vänner.

Biljetterna finns redan nu släppta.


Josefin Petersson