ALVESTA 2022-4-12 KL. 12:00

Tre nya utställningar på Huseby bruk

Av Josefin Petersson

Tre nya utställningar på Huseby bruk
Huseby Bruk har bjudit in tre spännande forskare som fått i uppgift att visa hur de tänker på ett sätt så att vi andra ”vanliga” kan förstå. Det handlar om skog, trä och vatten för en mer hållbar utveckling. Foto: Pressbild

HUSEBY. Den 15 april startar tre nya utställningar med fokus på vetenskap, konst och design på Huseby Bruk och pågår under hela Husebys sommarsäsong.

Huseby Bruk har bjudit in tre spännande forskare som fått i uppgift att visa hur de tänker på ett sätt så att vi andra ”vanliga” kan förstå. Det handlar om skog, trä och vatten för en mer hållbar utveckling. På utställningen Nyfiken på, kommer du som besökare kunna vara interaktiv genom att se, höra, känna och de olika installationerna och det passar såväl gammal som ung. De hoppas väcka er nyfikenhet så att diskussionerna fortsätter runt matbordet eller i klassrummet. Vem vet? Det kanske är här ditt forskarintresse väcks!

Per Ingemarsson återkommer med sin konst i Gamla Smedjan. I år har fåglarna fått sällskap av hästar, hundar och fjärilar i ”Fröken Florences Favoriter”.

Konstnären beskriver själv årets utställning:

– Utställningen handlar om hur husdjuren har fått en renässans i betydelsen som människans bästa vän. Fröken Florence Stephens öde på Huseby visades i en dokumentär på SVT vid nyår. Hon blev grundlurad av människorna runtomkring henne och till slut tvingad till omyndigförklaring. Hennes bästa vänner blev husdjuren, hästarna och hundarna. Nu ser man under coronapandemin hur människor skaffat sig husdjur för sällskap och trygghets skull vid hemarbete och oroliga tider. I Ukraina ser man husdjuren följa med under vedervärdiga förhållanden på flykt. De finns där som en trygghet och påminnelse om det gamla. Tanken är att göra personliga bilder av djuren som finns runt oss och visa hur mycket de faktiskt betyder, berättar Per Ingemarsson.

Vad kan vara en bättre plats för en småländsk möbelutställning än i en gammal snickerifabrik från 1945? Tanken med möbeltillverkningen var att man i egen regi skulle förädla den egna skogen. Här har tillverkats leksaker, köksmöbler och man var underleverantör till både Stringdesign och IKEA. Produktionen lades ner 1957. Utställningen ”Johans stolar” är en del av Sjöberg Collection, Johan Sjöbergs möbelsamling med småländska designmöbler tillverkade under 1900-talet.
Av samlingens dryga 800 möbler kommer ett axplock visas upp under sommaren 2022. Under påskhelgen guidar Johan Sjöberg själv utställningen.

Josefin Petersson