ALVESTA 2022-11-5 KL. 11:00

Tobias Carlsson bjöd på en stark monolog

Av Josefin Petersson

Tobias Carlsson bjöd på en stark monolog
Tobias Carlsson bjöd på en stark monolog i Pojken och Ankaret på Vislandagården. Foto: Börje Karlsson, Vislanda föreläsningsförening

VISLANDA. Tobias Carlsson har varit skådespelare i ungefär 10 år nu, han kommer ursprungligen från Vislanda men bor numera i Stockholm, monologen Pojken och Ankaret förra veckan på Vislanda gården var hans första uppträdande i Vislanda, så det kändes extra speciellt för honom att vara tillbaka, möjligheten finns också att han kommer tillbaka igen.

Det var ett väldigt lyckat evenemang, det var dessutom första gången som Vislanda bibliotek hade ett evenemang tillsammans med Vislanda föreläsningsförening. Det kom totalt 77 personer. Tobias Carlsson kommer från början från Vislanda och han har även haft två releasefester på Vislanda bibliotek när han tillsammans med Johan Lövdahl släppt diktböcker, Kraków 2012 och Perioderna 2014.

Inledningsvis var det teater för hela slanten för Tobias Carlsson, 2015 började han med film i stället. Nu i somras fick han en teaterroll som han inte kunde tacka nej till i Paria av August Strindberg som spelades på Löfsta Slott i Norrköping. Där spelade han mot Ola Rapace som han sett upp till under många år, så det kändes svinkul. Förhoppningsvis kan de få möjlighet att köra föreställningen i Växjö också. Under tiden har han också startat ett produktionsbolag, där han och en kollega får möjlighet att skriva egna grejer, bland annat monologen Pojken och Ankaret som han spelade i Vislanda förra veckan.

Pojken och Ankaret är en monolog baserad på en verklig livshistoria. Om Martin Simon Hjorth barn till överlevare från koncentrationsläger. Martin blev placerad i ett fosterhem fyllt av sprit, hot och våld. Samtidigt kämpade Martins biologiska föräldrar för att få tillbaka sin son, som vid 23 års ålder försökte ta sitt liv. En pjäs om att vara överlevare till överlevare. Det är en väldigt mörk historia om Martins liv helt enkelt. Men den handlar också om hur man kan vända någonting så mörkt till något som blir positivt och att man får tillbaka livsglädjen. Martin Simon Hjorth fanns med och svarade på frågor efter föreställningen.

– Kvällen var fantastiskt, jag kommer ju från Vislanda från början och vi spelade då på Vislandagården som när jag var liten hette IOGTNTO. Jag tror det var första gången som jag var inne i den lokalen sedan jag var typ 10 år och var på disco. Bara att komma in var så nostalgiskt, min första tanke när jag kom in var oj vad litet, när jag blundade och såg det, så kändes det som ett gigantiskt stort hus. Men det var ju förmodligen för att jag var så liten då. Det är en gammal lokal men otroligt charmigt och det kom jättemycket folk, så det var också svinkul, tror nästan att jag kände alla i publiken, säger Tobias Carlsson.

– Tobias gestaltade det väldigt bra, det var totalt 50 minuter, publiken var helt tyst och tagna av historien, sedan gav det extra mycket att Martin Simon Hjorth fanns med efteråt och svarade på frågor, det gjorde det hela extra starkt, säger Gunilla Sunesson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.
Det var också extra speciellt för Tobias Carlsson eftersom det var första gången han var tillbaka i Vislanda och spelade teater sedan han flyttade till Stockholm, han har dock fått mersmak och kommer gärna tillbaka.

– Detta blir riktigt färska nyheter, jag och Richard som jag har produktionsbolaget tillsammans, med älskade också Vislanda och allt med lokalen och hela stämningen som fanns där. Vi har redan börjat prata om att vi skulle vilja anordna sommarteater i Vislanda, däremot med lite gladare stämning än Pojken och Ankaret då. Vi får väl se om det finns några krafter i Vislanda som hade velat hoppa med på det här tåget, det hade varit jättekul att få göra det, säger Tobias Carlsson.

Josefin Petersson