ALVESTA 2022-11-28 KL. 10:00

Stora framgångar i år för paret Levin

Av Josefin Petersson

Stora framgångar i år för paret Levin
Den senaste framgången kom i Rally Stoholm i Danmark som var final i Europacupen. Foto: Josefin Petersson

HÖNETORP/VISLANDA. Henrik och Ida Levin har deltagit i minst 50 olika tävlingar tillsammans i rallybilen, tillsammans utgör de Herr och Fru Levin i Team Levin Motorsport. Den senaste framgången kom i Rally Stoholm i Danmark som var final i Europacupen. Där vann de sin klass och vann därmed hela Europacupen och blev även bästa internationella bil. Utöver det har Ida Levin tagit hem SM-broms i fotografi.

– Allt började väl egentligen med hur jag är uppväxt, på en gård utanför Kristianstad med två äldre bröder som höll på mycket med bilar. En av dem körde rally så jag började som kartläsare 1996, köpte egen bil 2000 och började tävla på SM-nivå direkt. 2005 sedan träffade jag Ida genom jobbet och hon var intresserad av att åka med. Mellan 2010 och 2016 tog vi en paus med anledning av att vi skaffade barn, sedan satsade vi på riktigt 2017 och har tävlat mycket i både Sverige och utomlands, säger Henrik Levin.

Team Levin Motorsport har vunnit Europaserien tre gånger, i år gick deltävlingarna i Danmark, Tyskland, Sverige, Finland och Norge. På hemmaplan i år har de även vunnit sin klass i Sydsvenska Rallycupen, SSRC, och kom även tvåa i den totala prispottslistan med samtliga bilar som kört i år. De vann även Södra bilsportförbundets DM samt alla de fristående tävlingarna de kört i år, som inte ingått i någon serie.

– Det känns fantastiskt, det hade inte kunnat gå så mycket bättre än vad det har gjort den här säsongen. Det känns också skönt, eftersom det tar så mycket tid, pengar, samtidigt som det krånglar till familjelivet, eftersom båda ska i väg på tävling samtidigt. Nu när vi var i Danmark kunde barnen följa med eftersom det var höstlov, men annars är det svårt att få ledigt från skolan, säger Henrik Levin.

När Ida Levin sitter i högerstolen på tävlingarna är hon inte bara kartläsare utan något som kallas co-driver, vilket innebär att man får läsa noter, det är en beskrivning av banan i siffror. Vägens kurvor graderas mellan ett och sex, där sex inte svänger något alls knappt, utöver det finns det ytterligare information om kurvorna är tvära eller öppna och så vidare.

Utöver flera framgångar i rallybilen under säsongen har Ida Levin också tävlat i SM i fotografi, där hon tog hem SM-broms i kategorin Tama Djur, totalt hade hon två bilder i finalen som tävlade mot varandra. Bilden Heart of a dog fick 89,6 poäng, 0,4 poäng ifrån excellent. Hennes andra bild fick totalt 85 poäng så det gick bra för den också.

– Bilden som fick brons betyder jättemycket för mig, dels är det ett kvitto på mitt arbete. Hunden står på ett lavendelfält och har svansen upp i luften och bildar ett hjärta, utöver det har den även en liten skugga i pannan som formar ett hjärta. Jag jobbar som veterinär och träffar djur dagligen och vet hur mycket de betyder för sina ägare, så det känns fantastiskt att det bildas två hjärtan i bilden, säger Ida Levin.

Att Henrik och Ida Levin hamnade i Hönetorp utanför Vislanda var en slump, Ida kommer från norra Lappland och Henrik från Kristianstad, de träffades när Ida jobbade i Skåne och sedan blev kompromissen Småland och Hönetorp där de köpte en liten gård. De framhåller att det är fantastisk sammanhållning i Hönetorp, vi kom väldigt fort in i gemenskapen. Som tradition har männen i Hönetorp träffats sedan 1936 en gång i månaden och kvinnorna sedan 1948, generationerna har sedan dess bytts ut men traditionen lever kvar.

– Det känns ändå lite speciellt att vi tävlar som par när vi tävlar i rally, det är inte många som gör det och det är heller inte många kvinnor inom sporten. Det är många som inte kan tävla som par eftersom de blir osams, men vi har i stället lärt känna varandra utan och innan, vi har nytta av det både i rallybilen och hemma. Det har gjort oss starkare. Nackdelen är uppenbar med tanke på barnen, eftersom vi sitter i samma bil om det skulle hända något, men skulle det hända oss något så är det ingen hellre än den andra vi vill ska sitta i samma bil med. Jag känner mig mer otrygg när jag är ute och rider, då är man helt oskyddad, rallybilen har en massiv skyddsutrustning, säger Ida Levin.

Josefin Petersson


– Det känns fantastiskt, det hade inte kunnat gå så mycket bättre än vad det har gjort den här säsongen, säger Henrik Levin. Foto: Josefin Petersson