ALVESTA 2023-1-21 KL. 14:10

Skolpersonal har stängts av - misstänks för sexuellt ofredande av elever

Av Josefin Petersson

Skolpersonal har stängts av - misstänks för sexuellt ofredande av elever
Marit Persson är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Alvesta kommun. Foto: Pressbild

ALVESTA. Sajten Dumpen som avslöjar och konfronterar misstänkta pedofiler avslöjade förra veckan att två manliga skolanställda på en grundskola i Alvesta kommun haft olämpliga kontakt med unga elever på skolan via sociala medier. De två skolanställda är nu polisanmälda och misstänkta för sexuellt ofredande av barn, samt avstängda från den berörda skolan. Kommunen ska nu se över sin interna policy för hur kontakten mellan elever och lärare ska se ut i framtiden.

Enligt Marit Persson som är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Alvesta kommun rör det sig om sex unga flickor, som blivit utsatta av de två manliga skolanställda. Hon trodde inte sina öron när hon fick höra om det förra veckan.

– Ja man tror ju inte sina öron, man blir ju såklart förfärad och upprörd och tänker att hoppas vi är ute i tillräckligt god tid så det inte har gått för långt. Även hur vi kan förhindra att sådant här händer så lite som möjligt i en eventuell framtid och vad vi ska göra för att upptäcka det bättre, säger Marit Persson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Alvesta kommun.

Marit Persson menar att det handlar om förebyggande arbete för att förhindra att liknande saker händer i framtiden.

– Om man har den här läggningen så kan det vara svårt att förhindra, men man kan förebygga och det är våran skyldighet. Vi kollar alltid brottsregister på alla vi anställer, som då inte får ha haft något kriminell belastning på sig när det gäller just övergrepp eller ofredande mot barn och ungdomar. Sen är det är klart att det är så att man kan ha det här intresset ändå och inte hamnat i brottsregistret. Vi måste förebygga det med att utbilda och upplysa all personal om att vi ska vara professionella och inte ha kontakt med våra elever privat. Samt att vi behöver arbeta fram en policy för hur man förhåller sig till sociala medier och kontakt med elever som lärare, säger Marit Persson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Alvesta kommun.

Polisen är förtegen kring ämnet och vill inte kommentera det närmare än såhär.

– Om jag fattar mig väldigt kort, jag är inte intresserad av att prata om det här. Det beror på att i ett sådant här känsligt läge när vi håller på att utreda brottet, så har polisen väldigt svårt att uttala sig, eftersom vi inte vill påverka vad personer kommer säga i förhör och annat, så jag tänker inte uttala mig mer än så, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Alvesta och Växjö.

Josefin Petersson