ALVESTA 2022-4-12 KL. 09:37

Severinsson: Ungdomar har ett behov av att förstöra och göra saker som man inte får

Av Josefin Petersson

Severinsson: Ungdomar har ett behov av att förstöra och göra saker som man inte får
Ola Severinsson är kommunpolis i Alvesta och Växjö. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Sedan flera år tillbaka har Alvesta haft problem i området mellan Hagaskolan och Grönkullaskolan,där har det varit ett gäng med yngre ungdomar i åldern 12-15 år som har kastat sten till och från på hus. Det har polisen arbetat med ganska mycket och kände att det har upphört. Men tidigare den här veckan kom det till kommunpolisen Ola Sveverinssons kännedom att det även har varit stenkastning mot bilar i samma område.

I Växjö på Norrleden är detta ett jättestort problem med att ungdomar har gömt sig i buskarna och kastat sten på bilar, så det är inget unik att ungdomar har behov av att förstöra och kasta sten på bilar som de ser som spännande och roligt. Från polisens sida har de inte vetskap om att det förekommit stenkastning mot bilar tidigare i Alvesta.

– För det första måste vi klura ut vad det är för ungdomar som gör detta. Sedan är det allvarligt att försöka gissa sig till vilka det är, vi måste på något sätt veta vilka det är och prata med dem. Min erfarenhet av sådana här brott är att det finns ett flertal personer i Alvesta som vet vilka de här ungdomarna är, förr eller senare så är det även någon som berättar för en vuxen vem det är. Det handlar inte om en ensam gärningsperson utan om ungdomar i grupp, min erfarenhet är att det rör sig i huvudsak om pojkar som är i åldern 12-15 år. I ett samhälle har ungdomar ett behov av att förstöra och göra saker som man inte får, vilket man dessutom gör i grupp där man triggar och hetsar varandra inom gruppen att man ska våga. Ungdomar gör dumma saker och man kan inte försvara deras beteende med att konstatera att det är så men det är ett faktum som är intressant ändå tycker jag. Det är viktigt att vi lyfter upp det här probelmet så att föräldrar kan prata med sina ungdomar, det tycker jag är jätteviktigt, säger Ola Severinsson som är kommunpolis i Alvesta och Växjö.

I Alvesta finns det något som kallas för samverkans möte som hålls varannan vecka, där deltar kommunens säkerhetsfunktion, skolförvaltningen, fritidsgårdar, respresentanter från både Hagaskolan och Grönkullaskolan och även socialtjänsten. Enligt Ola Severinsson blir det en fråga för gruppen att diskutera på nästa möte, för att se om det är några som sett eller hört något för att så småning om hitta rätt ungdomar.

Josefin Petersson