ALVESTA 2022-12-19 KL. 11:08

Ridande luciatåg i Grimslöv för tredje året

Av Josefin Petersson

Ridande luciatåg i Grimslöv för tredje året
Årets ridande luciatåg leddes av lucian Hilda Andersson med vackra Tingeling som hade bjällror fästa kring bogen. Foto: Roland Olofsson

GRIMSLÖV. För tredje året i rad anordnades det ett ridande luciatåg i Grimslöv förra söndagen. I år var det 14 ridande ekipage och sedan ytterliggare ett 10-tal som gick med i tåget. Med start vid föreningslokalen red de runt i byn och avslutade med varv runt äldreboendet Asken.

– Mitt under corona var det tre hästtokiga tjejer, Lova, Malva och Engla som rider ihop och brukar rida nere i byn som kom på idén med ett ridande luciatåg. De pratade med sin mamma Michaela som sedan kontaktade mig Mia. Jag tyckte det var en jättebra idé, sedan var det igång och vi startade en grupp på Messenger som man kunde bjuda in de som hade häst i närområdet. Den har sedan blivit större med åren och vi lägger till folk som vill vara med även i närliggande byar, berättar Mia Lindström Berggren, en av de som anordnar luciatåget.

Det ridande luciatåget i Grimslöv anordnas helt och hållet av privatpersoner och de gör det helt ideellt, de är ett par vuxna i gruppen som planera trixar och fixar allt det praktiska runt omkring. I år var det 14 ridande ekipage och sedan ytterliggare ett 10-tal som gick med i tåget, som bland annat fackelbärare, musikansvarig och några som leder hästarna som barnen rider på eller tar hand om hästarna som blir lite nervösa av tillställningen och får lite ”kalla fötter”.

Årets ridande luciatåg startade vid 14:30 utanför föreningslokalen i Grimslöv. Sendan red de runt i byn och passera de flesta gatorna. De stannade till vid busstationen och sjöng ett par låtar och sedan red de runt äldreboendet Asken. Några dagar innan luciatåget skickades det ut en karta på Facebook så att alla visste var luciatåget skulle passera.

– Det gick fantastiskt bra även i år. Lucian Hilda Andersson ledde tåget med vackra Tingeling som hade bjällror fästa kring bogen. Bjällrornas klang ihop med julmusiken och hästarnas klapprande skor skapade en magisk stämning. Det var så många fina ekipage med både tomtar, tärnor, pepparkaksgubbar och även en liten Lucia, Tindra, som fanns mitt i tåget och vinkade glatt åt de hon kände. Många hade lagt så mycket tid på att pynta sina hästar, sy specialanpassade outfits både till sig själva och hästarna. Det går ej att rida i ett vanligt lucianattlinne, utan då får man sy en slits och en vidare kjol, samt större tomteluvor, som man kan få över hjälmen. Vi upplevde att det inte var lika många som var kvar i sina trädgårdar och vid sitt hus utan de flesta hade samlats för att titta på oss vid busstationen. Under pandemin var man ute och hade tänt upp eldkorgar och grillar och passade på att träffa släkt och vänner utomhus samtidigt som de kollade på oss. Då var alla inomhusjulfiranden och luciatåg inställda i skolor och förskolor, så då kändes det som att man hade samlats för att få se ett luciatåg. Vi uppmanade även alla då att stanna hemma och hålla avstånd. Men i år var det så mysigt att samlas alla vid vår fina pyntade utomhusgran som vi har mitt i byn där busstationen ligger. För att sjunga ett par låtar och önska de en fortsatt trevlig tredje advent och en riktig god jul, berättar Mia Lindström Berggren, en av de som anordnar luciatåget.

Mia Lindström Berggren berättar att det fortfarande är väldigt uppskattat och det märks att det verkligen sprider underbar julstämning och glädje i Grimslöv. Det är även många som kör till Grimslöv utifrån för att titta på luciatåget och det är väldigt roligt. Mia Lindström Berggren tror att det betyder mycket för byn. De är en by som är väldigt engagerade, de har många fina och välfungerande föreningar som drivs av många ideella krafter. Samt att det fortsätts att göra saker för varandra, ställer upp och ger för att sprida glädje. Det tror hon visar vägen för alla i byn, även generationen efter och till de som flyttar in. Att det är fint att kunna ge, fint att kunna sprida glädje, hjälpas åt och ställa upp för varandra.

– Vi har fått frågan även tidigare år om de inte kan få skänka en slant. Vi har pratat om att vi som rider skulle kunna välja olika organisationer år för år som vi kanske kunde gjort en insamling till. Eftersom vi alla bara är privatpersoner och inte knutna till någon förening så har vi inte ännu kommit på hur vi skulle kunna genomföra det. Vi har även givit som förslag att man kunde kanske fixat lite fika efter att luciatåget var klart, eller någon kväll där luciatåget fick träffas på fika eller mat. Jag vill tacka alla fina som skrivit och vill skänka en slant till luciatåget, vi vill göra detta för vår by bara för att vi så gärna vill, avslutar Mia Lindström Berggren, en av de som anordnar luciatåget.

Josefin Petersson