ALVESTA 2023-11-22 KL. 11:16

Paria i Vislanda blev en succé – två slutsålda föreställningar

Av Josefin Petersson

Paria i Vislanda blev en succé – två slutsålda föreställningar
Från vänster, Tobias Carlsson, Susanna Eriksson, Gunilla Sunesson och Ola Rapace. Foto: Miranda Murre Eriksson

VISLANDA. För några veckor sedan besökte Tobias Carlsson och Ola Rapace Vislandagården med pjäsen Paria. Det hela blev en succé och två slutsålda föreställningar. Kanske kommer både Tobias Carlsson och Ola Rapace tillbaka till Vislanda någon gång i framtiden, för det gav dem mersmak.
– Att köra Paria i Vislanda var ljuvligt och läskigt på samma gång. Det läskiga är alltid närvarande när jag spelar teater men det blir mer påtagligt när jag spelar på hemmaplan. Kanske för att det finns så mycket minnen från barndomen och människor jag känner. Det var helt fantastiskt att vi sålde slut två föreställningar också. Det var fint också fint att visa Ola Vislanda, vi har pratat barndom tidigare och varför vi blivit dom vi blivit och mycket i det där ligger ju i mitt fall i Vislanda. Det är rent och ärligt att jobba med Ola, han vill, liksom jag att man alltid ska vara så sann som möjligt i sitt karaktärsarbete. Att Ola, som har gjort allt som han gjort, hänger med till Vislanda och går in i arbetet med full kraft. Med fullständig närvaro och trycker gasen i botten för att försöka göra den bästa versionen av Paria som vi bara kan säger en hel del om vem han är. Både som människa och konstnär. Jag hoppas att vi kan komma tillbaka för Vislanda är en härlig plats att spela på, berättar Tobias Carlsson.

Tobias Carlsson och Ola Rapace bjöd också på en egen version av Paria, de ville höja insatserna hos karaktärerna och vrida upp reglagen i berättandet. Att vara mer stringenta i konflikterna och låta de två männen verkligen bli Paria på riktigt. Tobias Carlsson berättar också att det säkert kommer bli fler sammarbeten med Ola Rapace framöver, de gillar att jobba ihop och det är en lysande förutsättning för att just jobba menar han.
– Det var en fantastisk föreställning, vi fick uppleva en delvis nya version av Paria, skapad på plats av skådespelarna själva med tydligare konflikter och mer intensitet. Den blev en extraföreställning eftersom biljetterna till torsdagen försvann så snabbt. Även biljetterna till extraföreställningen tog slut innan det var dags. Det kändes väldigt kul att intresset var så pass stort. Vi hade nog till och med kunnat köra en tredje föreställning. Vi har fått mycket respons från publiken. De tog verkligen pjäsen till sig, alla tyckte om den. ”Mer action än de hade förväntat sig” var det någon som sa. Jag och min kollega Gunilla fick också mycket uppskattning av publiken för att vi arrangerar en sådan föreställning i Vislanda. Det känns härligt att höra, berättar Susanna Eriksson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.
– Jag vill också få sagt att nyckeln till att detta gick i lås och blev så bra som det blev är två fantastiska personer och det är Susanna Eriksson och Gunilla Sunesson på Vislanda Bibliotek. Som Ola sa: hade bara var tionde person varit som dessa två kvinnor så hade världen varit en mycket bättre plats, berättar Tobias Carlsson.


Josefin Petersson