ALVESTA 2022-7-22 KL. 08:00

Nytt handelscenter i Alvesta

Av Thomas Edgren

ALVESTA. Nu öppnar snart ett litet handelscentrum vid östra infarten till Alvesta. Målet är att Jysk, Dollarstore och Jem & Fix ska öppna före jul.

Nytt handelscenter i Alvesta
Här händer det saker. Jysk blir först ut att öppna vid Alvestas nordöstra infart. Foto: Thomas Edgren

- Vi har haft diskussioner med etablerarna CT Development och P&E Fastigheter under fyra års tid, så det är skönt att detta snart är klart, menar näringslivschef Ola Agermark.

Diskussioner om dessa etableringar handlade först om ett läge intill genomfartsväg 126 på en ledig tomt bredvid Oljeshejkerna.
-Vi fick dock inte till det bra med markyta eller logistik så de ville istället ha en option för mark på Orrakullens företagspark, berättar Ola.
Men så förslog kommunen sedermera att avsätta mark vid Spåningslanda eftersom man ändå skulle bereda för ny bostadsmark på Spåningslanda och de faktum att man expanderar åt det hållet med en bra infrastruktur. Något som etableraren fick gehör för vid nya förhandlingar med Jysk, Dollarstore och Jem & Fix.
Fyra tomter såldes och nu bebyggs tre av dem. Verksamheterna beräknas öppna före jul. På sikt kan det alltså bli ytterligare en etablering på den fjärde tomten. Kanske kan det bli en biltvätt, mack eller restaurangkedja – något som P&E Fastigheter byggt på andra platser i Sydsverige.
- Vi jobbar ständigt med att hitta tomtmark för butiker i lågprissegmentet samt för vägrestauranger på olika håll i landet. Dessa vill etablera sig i närheten av riks- och motorvägar där det finns ledig mark strax intill. Det ska vara väldigt enkelt för bilisterna att svänga av är kravet, påpekar Johan Nielsen, P&E Fastigheter, som nyligen byggt upp samma typ av koncept vid E4:an i höjd med infarten till Markaryd.
Johan Nielsen ser gärna att det finns mat, butiker och tankmöjligheter vid ett och samma ställe för att ”det ena ger det andra” när man svänger av för en paus. Och helst en möjlighet att samtidigt ladda sina elbilar.

- Att de valt att bygga här i Alvesta berikar helt klart vårt näringsliv och ökar utbudet av service och handel. Alvestaborna får större utbud av byggmaterial och heminredning. Det är även bra för kommunens hantverkare att ännu en bygghandel öppnar, man kanske hittar mer på hemmaplan istället för att åka till andra orter, menar näringslivschef Ola Agermark.
-
En byggskylt berättar om vad som komma skall. Foto: Thomas Edgren