ALVESTA 2023-1-13 KL. 11:25

Nyårskonsert med Alvesta och Vislanda musikkårer

Av Josefin Petersson

Nyårskonsert med Alvesta och Vislanda musikkårer
För sjunde gången anordnar Alvesta och Vislanda musikkårer en konsert i Folkets Hus i Alvesta. Foto: Evert Söderholm

ALVESTA. För sjunde gången anordnar Alvesta och Vislanda musikkårer en konsert i Folkets Hus i Alvesta. Den 15:e januari bjuds det på Nyårskonsert vid klockan 15:00. 2021 och 2022 års konserter fick ställas in i sista sekund på grund av pandemin, men i år är konserten tillbaka. Precis som tidigare år skänker de överskottet som de får in till cancerforskningen.

Både Alvesta och Vislanda musikkårer är ideella föreningar som har funnits i Alvesta kommun sedan 1950 respektive 1947. De som spelar är amatörer och har musiken som ett intresse vid sidan av jobb och studier. De har ett åldersspann på närmare 60 år mellan de yngsta och de äldsta som spelar.

För att kunna anordna konserten behövs sponsorer som kan hjälpa dem att täcka en del av kostnaderna för ljud, ljus, lokalhyra med mera. Övriga kostnader täcker de med biljettförsäljning och fikaservering i pausen. Som tack får ditt företag en skylt som ni kan sätta upp på arbetsplatsen där det står hur mycket pengar som har samlats in till cancerforskning tack vare din hjälp. Sponsorerna syns även i programbladet och på affischer under själva konserten.

– Vi spelar i två set med paus emellan och det är såklart mycket säsongsrelaterad musik som är med såsom Abbas Happy New Year och Champagnegalopp, men också ett stycke klezmermusik ingår i repertoaren. Vid jubiléet nyligen i Vislanda sporthall spelade man halva medleyet från musikalen Grease men nu vid nyårskonserten har vi utlovat att köra samtliga musikstycken i potpurrit. Ytterligare några låtar håller vi på att repetera in tills det är dags. Vi räknar med fullt hus, vilket i Folkets Hus innebär runt 300 personer i publiken, berättar Johnny Ringeborn, en av de som sitter i styrelsen.

Nyårskonsertens 30 talet musiker leds av Kenneth Lindblad och Kajsa Lindblad är solist. Dessutom deltar även Musik- och dramagruppen. Kvällens konfernecier är Elisabeth Cárcamo Storm. Konserten är numera en tradition och brukar locka en återkommande publik. Inträdet kostar 225 kronor, konserten varar i cirka två timmar och det blir även en paus där det går att köpa fika, även de pengarna går till cancerforskningen.

– Under åren har pengarna gått till såväl Cancerfonden som Barncancerfonden. Hittills har vi samlat in nästan 340 000 kronor genom stöd av sponsorer och biljettintäkter. Vi är stolta över de pengar vi har samlat in och tycker det är viktigt att stötta cancerforskning. Det är en sjukdom som drabbar alltför många och i kårerna har vi förlorat såväl medmusikanter som anhöriga i sjukdomen, berättar Johnny Ringeborn, en av de som sitter i styrelsen.

Josefin Petersson