ALVESTA 2023-1-31 KL. 14:25

Ny-invigning av biblioteket och fritidsgården i Vislanda

Av Josefin Petersson

Ny-invigning av biblioteket och fritidsgården i Vislanda
Under kvällen klippte Nina Rydström, Kultur- och fritidsnämndens nytillträdda ordförande band och höll invigningstal. Foto: Susanna Eriksson

VISLANDA. Vislandas bibliotek och fritidsgården har ny-invigt sina uppfräschade och ommöblerade lokaler. Lokalerna invigdes av Nina Rydström, Kultur- och fritidsnämndens ordförande och kvällen avslutades med en musikkonsert med Axel Sondén & Flyttfåglarna.
Bibliotekets renovering har genomförts med hjälp av Kulturrådets stöd till stärkta bibliotek i hela landet, och i samarbete med Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Hemslöjden i Kronoberg. Syftet har varit att, i dialog med målgruppen, lyfta fram bibliotekets barn- och ungdomsavdelning för att göra biblioteksrummet mer ändamålsenligt och attraktivt för besökarna, samt att främja läslust och kreativitet. De nya inslagen i lokalen innefattar nya och återbrukade möbler, nya golv, väggar och belysning, samt ytor för kreativitet och fler mysiga sittplatser. De allra minsta barnen har dessutom fått ett alldeles eget rum anpassat för dem. Samtidigt invigde fritidsgården sina uppfräschade lokaler som ligger vägg i vägg med biblioteket.

Planen är även att biblioteket ska få något som kallas för mer öppet, det innebär att besökare kan komma till biblioteket även när det inte är bemannat, exempelvis fram till 22 på vardagar och även lördagar och söndagar. Det arbetet är försenat och beräknas inte vara i drift förrän kring första maj.

– Renoveringen betyder jättemycket för biblioteket, exempelvis att elever från skolan kan sitta här och jobba samtidigt som de små barnen har ett eget rum så de kan komma undan och samtidigt stör det inte vuxenavdelningen. Det har blivit mer ordning när det är mycket folk här samtidigt, säger Susanna Eriksson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.

Det kom mycket folk på invigningen, både bibliotekets stammisar och samhällsbor som var intresserade, samtidigt som musikunderhållningen från Axel Sondén & Flyttfåglarna lockade publik. Även skolans kulturcrew, som bland annat går på utbildningar om ljus- och ljudteknik hjälpte till under invigningen, de delade bland annat ut program och presenterade bandet. Under kvällen klippte även Nina Rydström, Kultur- och fritidsnämndens nytillträdda ordförande band och höll invigningstal, något som hon tyckte var extra speciellt då Vislandaskolan är hennes gamla skola.

Josefin Petersson