ALVESTA 2022-6-10 KL. 14:00

Nationaldagsfirandet lockade mycket folk

Av Josefin Petersson

Nationaldagsfirandet lockade mycket folk
Nationaldagsfirandet i Hagaparken inleddes med marsch av musikkåren, följt av fanborg och sedan barnens lilla flaggborg. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Nationaldagsfirandet i Hagaparken inleddes med marsch av musikkåren, följt av fanborg och sedan barnens lilla flaggborg. Firandet lockade en stor publik och flera stipendium delades ut och sång och musik ljöd från scenen.

Under firande i Hagaparken framfördes det musik av musikkåren och SPF kören sjöng och spelade. Dessutom delade Alvesta Inner Wheel, Till minne av Nils Lindströms stiftelse, Alvesta Allbo Rotaryklubb, Företagarna Alvesta och Alvesta Rotaryklubb ut stipendier.

Inner Wheel grundades 1924 och fyller 100 år om två år, sedan 2012 är de fristående från Rotary och en helt oberoende organisation. Alvesta Inner Wheel har funnits sedan 1976. De finns i 100 länder med hundratusen medlemmar, de hjälper främst kvinnor och flickor lokalt internationellt och nationellt. De har ett motto bestående av tre ord, vänskap, hjälpsamhet och internationell förståelse.

– Varje år utser vi en stipendiat och i år har vi valt Alvesta Ridklubb. Vi vill passa på att uppmärksamma den här klubben som arbetar mycket med tjejer och det tycker vi är viktigt. Ni tilldelas 2 000 kronor som ni kan hitta på något roligt med för Ert betydelsefulla arbete bland barn och ungdomar, säger Klubbpresident Inner Wheel Alvesta, Ing-Marie Lisecke.

– Alvesta ridklubb bildades 1966, vi är ungefär 160 ridande i dagsläget och 180 medlemmar, vi på scenen idag tillhör SSUS som står för Spåningslandastallets Ungdomssektion och anordnar aktiviteter för de yngre medlemmarna och det här betyder jättemycket för oss, säger Lollo.

Till minne av Nils Lindströms stiftelse syftar till att ge stipendier och bidrag för att främja musiklivet i Alvesta kommun. Stipendier och bidrag ska i första hand tilldelas musikaliskt begåvade och ambitiösa ungdomar i eller från Alvesta. Under nationaldagsfirandet tilldelades ungdomarna, Elliot, Elias, Inez, Hilda, Ingrid och Erico stipendier.

Idag är det 1,2 miljoner medlemmar i Rotary. De finns i 35 000 olika klubbar i över 220 olika länder. De har sex fokusområden, främja för fred, bekämpa sjukdomar, tillhandahålla rent vatten, rädda livet på mödrar och barn, stödja utbildning och få lokala ekonomier att växa.

President Kristina Stebring-Franzon och Leif Anderjohn från Alvesta Allbo Rotaryklubb delade ut ett stipendium på 5 000 kronor till Alvesta Simsällskap.

– Alvesta Simsällskap är en anrik förening som har funnits ett antal år i Alvesta. De har med sina aktiviteter skapat förutsättningar för att ungdomar i olika åldrar kan erbjudas en meningsfull fritidssysselsättning. Det krävs många engagerade ledare och många föräldrar för att driva en föreningsverksamhet som simklubben har och det är med stor glädje som vi då tilldelar det här stipendiet till Alvesta simsällskap, grattis, säger Leif Anderjohn.

Nästa pris som delades ut var Företagarna Alvestas utmärkelse, årets vardagshjälte.

– Som tradition på nationaldagen vill vi utmärka någon ideellt arbetande person i Alvesta kommun med ett diplom och en liten gåva samt en blomma. Motiveringen lyder, för ett stort ideellt arbete som har betytt mycket för kommunens invånare genom sitt engagemang och idoga ideella arbete inom Alvesta SK under många år har han bidragit till föreningens framgångar och samhällets utveckling. Tack Bengt-Erik Karlberg, säger Ronny Runesson, från Företagarna Alvesta.

– Jag får börja med att tacka Företagarna och har man varit i ideell förening så kan man säga att där är det verkligen ett lagarbete, så den här blomman och uppmärksamheten skulle jag vilja dela med alla andra ideella ledare, säger Bengt-Erik Karlberg.

Det sista stipendiet som delades ut var från Alvesta Rotaryklubb på 5 000 kronor till Alvesta Tigers.

– Vi tyckte Alvesta Tigers förtjänade ett stipendium för de integrerar flickor och pojkar och arbetar med jämställdhet och jämlik idrott och tar ett mycket stort socialt ansvar. Alvesta Tigers förening engagerar duktiga ledare som ställer upp i vått och torrt för ungdomarna, säger president Alvesta Rotaryklubb, Sigmund Lisecke.

– Vi vill tacka Alvesta Rotaryklubb för de här pengarna, de här tre barnen på scenen är en del av den verksamhet vi bedriver. I nuläget är det ungefär 60 medlemmar, vi har träningar nästan veckans alla dagar, i sommar kommer vi ha sommarlovsaktiviteter vid Hagaskolans basketplan, där är alla barn och ungdomar välkomna, i höst kör vi igång med prova på träningar, så välkomna till Alvesta Tigers, säger Indira Lepic.

Josefin Petersson

Företagarna Alvesta delade ut utmärkelsen årets vardagshjälte, Bengt-Erik Karlberg (till vänster). Foto: Josefin Petersson
Alvesta Ridklubb tilldelas 2 000 kronor i stipendium av Inner Wheel utdelat av Ing-Marie Lisecke, klubbpresident (till höger). Foto: Josefin Petersson
President Kristina Stebring-Franzon & Leif Anderjohn från Alvesta Allbo Rotaryklubb gav Alvesta Simsällskap ett stipendium. Foto: Josefin Petersson
Alvesta Rotaryklubb delade ut ett stipendium till Alvesta Tigers. Till vänster Alvesta Tigers ordförande Indira Lepic. Foto: Josefin Petersson
Under nationaldagsfirandet tilldelades ungdomarna, Hilda, Inez, Elliot, Elias, Ingrid och Erico stipendier. Foto: Josefin Petersson
Nationaldagsfirandet i Hagaparken inleddes med marsch av musikkåren, följt av fanborg och sedan barnens lilla flaggborg. Foto: Josefin Petersson