ALVESTA 2022-9-18 KL. 08:30

Misstänkt valfusk i Alvesta kommun

Av Josefin Petersson

Misstänkt valfusk i Alvesta kommun
Genrebild. Foto: Fialotta Bratt

ALVESTA. Alvestademokraterna ställde upp i kommunalvalet i årets val, men i skrivande stund, måndagen efter valdagen, misstänker de att partiet blivit utsatt för valfusk, då 400 av deras röster ej har blivit räknade i kommunalvalet.

– Det var så att en väljare ringde till Tommy Ernemyr på måndagsmorgonen och hade då hittat 400 valsedlar vid järnvägsstationen i Alvesta där våra namn var ikryssade, alltså Alvestademokraterna. Folk har hört av sig till oss och undrat om deras röster inte blivit räknade då vi totalt endast fick 111 röster inräknade. Dessutom är det även många som påpekat att våra valsedlar inte har funnits i ett flertal vallokaler i kommunen, säger Fredrik Jonsson, Alvestademokraterna.

På valdagen var det väljare som upptäckte att valsedlar för Alvestademokraterna inte fanns att välja och ifrågasatte detta och fick då till svar att det var de valsedlarna som fanns, i stället fick de åka till en annan vallokal.

– I år har vi gjort så att vi innan vallokalerna öppnar, har fotograferat alla valställ för att säkerställa att alla valsedlar finns. Efter varje röstande så har man sedan kontrollerat så att alla valsedlar finns, så förhoppningsvis har vi bildbevis på att valsedlarna visst har funnits. Sedan får polisutredningen visa vad som är sant, jag tänker inte kommentera något mer eftersom jag själv är berörd av utredningen, säger Tommy Mases, ordförande i valmänden, Alvesta kommun.

Alvesta kommun är polisanmäld för otillbörlig verkan och de 400 upphittade valsedlarna är lämnade till polisen. Dessutom är det även en överklagan inskickad till valprövningsnämnden och även valnämnden i Alvesta kommun är underrättad.

– Vi prickar av i röstlängden när väljaren röstar, sedan prickas rösterna av gentemot röstlängden och därefter räknas rösterna. I så fall skulle inte röstlängderna stämma gentemot de inlämnade rösterna i vallokalerna, säger Tommy Mases, ordförande i valnämnden, Alvesta kommun.

– Hade även de 400 rösterna räknats så hade vi fått två mandat i kommunfullmäktige, vi vill ha ett nytt kommunval. Totalt är vi 150 medlemmar och vet om många familjemedlemmar och vänner som röstat på oss, men det syns inte i den preliminära rösträkningen. Detta är ett hot mot vår demokrati, säger Fredrik Jonsson, Alvestademokraterna.

Josefin Petersson