ALVESTA 2024-6-12 KL. 10:38

Mattias Alkberg och Ellen Sundberg delar konsertkväll på Tyrolen

Av Josefin Petersson

Mattias Alkberg och Ellen Sundberg delar konsertkväll på Tyrolen
Rockpoeten Mattias Alkberg och kritikerrosade Ellen Sundberg kommer göra varsitt uppträdande under samma kväll, på Tyrolen den 31:e juli. Foto: Johan Ronnow/Pressbild

BLÄDINGE. Tyrolen i Blädinge fortsätter släppa artister till sitt sommarprogram. Nyligen presenterades Joel Alme och The Soundtrack Of Our Lives. Nu har det offentliggjorts att rockpoeten Mattias Alkberg och kritikerrosade Ellen Sundberg kommer göra varsitt uppträdande under samma kväll, på Tyrolen den 31:e juli.
Hela Mattias Alkbergs konstnärliga värv kan beskrivas som en balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och samhälleligt plan. Sedan debuten med bandet The Bear Quartet redan 1992 har han konsekvent valt omvägen framför genvägen. Valet mellan konstnärlig utveckling och karriärsmässig trygghet har aldrig ens varit ett val. När Mattias Alkberg nu släpper sitt 31 album är det bland alla tvära kast i hans musikaliska bana det mest radikala. Han har nämligen valt att göra en skiva inspirerad av modern elektronisk billboardpop med inslag av autotune och rap. Att albumet är inspirerat av hitlistornas toppskikt är inte bara en teoretisk konstruktion. Också i praktiskt genomförande har det inte sparats på krutet för att nå fram till den önskade ljudvärlden. Albumet, som fått namnet “DRAKE”, är mixad av Isabel Gracefield (Dua Lipa) i London och mastrad av Dale Becker (Young Thug, Doja Cat, SZA) i Los Angeles. Resultatet skiner som ett rymdskepp från framtiden med själasökande och dråpliga texter.
– Detta ska bli väldigt kul och spännande, Mattias Alkberg fortsätter förundra och är en fantastisk musiker vi länge velat se på Tyrolen, berättar Carl Hector från Tyrolens Vänner.

Samma kväll ska även Ellen Sundberg uppträda med sitt band. Hon föddes i den lilla Jämtländska byn Bjärme 1992 och har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA. Sitt breda genombrott fick hon med Kjell Höglund-tolkningarna på det kritikerrosade albumet “Du sålde min biljett” där hon visade upp en sällsam förmåga att gestalta text. En talang som togs vidare på albumet “Ett Bloss För Bodil Malmsten” där Ellen tonsatte den folkkära poeten Malmstens dikter. Albumet blev också en mycket framgångsrik turné med en föreställning med samma namn.
Ellen Sundberg har även medverkat i Dan Andersson-föreställningen ”Hon vars hjärta var som mitt” baserad på Göran Greiders bok som spelade för utsålda hus under 2022. Hösten 2023 släpptes Ellens sjunde album Vita gäss. Hennes första med eget material på svenska. Sommaren 2024 ger hon sig ut på turné och debuterar på Tyrolen den 31:e juli.
– Vi är förstås lyriska över att båda dessa fina och aktuella artister ska spela på Tyrolen under en och samma kväll. Vi ska se till så att alla som är på plats får en oförglömlig upplevelse, avslutar Carl Hector från Tyrolens Vänner.

Ett begränsat antal biljetter har släppts på Tickster.Josefin Petersson


Rockpoeten Mattias Alkberg och kritikerrosade Ellen Sundberg kommer göra varsitt uppträdande under samma kväll, på Tyrolen den 31:e juli. Foto: Johan Ronnow/Pressbild