ALVESTA 2022-12-12 KL. 12:03

Lyckat Tomtesmyg även i år

Av Josefin Petersson

Lyckat Tomtesmyg även i år
Fiskdammspåsarna förbereddes av från vänster Barbro Kostilainen, Sigvard Johansson, Jan Jönsson, Börje Fransson, Ann-Christin Johansson, Birgitta Gustafsson, Aarne Kostilainen, Ivar Gustafsson och Ingrid Wirstedt. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Traditionsenligt, på andra söndagen i advent, arrangerade Alvesta-Korpen i söndags Tomtesmyget i Hagaparksterrängen. Närmare 400 i skiftande åldrar promenerade runt för att leta efter tomtar. Av dessa var cirka 150 barn, 10 år och yngre och de deltog i den traditionsenliga tävlingen.

Det har varit Tomtesmyg i Hagaparken sedan 2003, enligt tradition mellan 17 och 18 söndagen den andra advent. Alla barn köper varsitt startkort för 10 kronor, där de fyller i hur många tomtar de hittat i skogen, sitt namn, telefonnummer och adress. Sedan lottas det fram vinnare, vinsten är en tjuga som skickas hem tillsammans med grattis till din vinst i Tomtesmyget. De 10 kronorna är bara en symbolisk summa för startkortet, Korpen anordnar Tomtesmyget i Hagaparken för barnens skull, för att det ska hända något roligt för dem.

Alvesta-Korpen har även nyligen firat 65 år som förening och har cirka 60 medlemmar. Det stora för Alvesta-Korpen är annars deras boulspel och turnering som de anordnar.

När barnen gått klart rundan i Hagaparken är det fiskedamm som gäller i Hagagården. I år innehöll godispåsarna en reflex, apelsin, tablettask, godisbit, klubba och russin. Det säljs också korv och dricka i Hagagården.

– Vi brukar beställa material till att göra 200 påsar till fiskedammen men börjar med att göra 150 sedan gör vi fler efterhand om det behövs. I fjol var det rekordmånga barn som letade tomtar, totalt 170 barn ungefär, sedan kommer ju också mamma, pappa och kanske farmor, farfar, mormor och morfar så det blir mycket folk, säger Ingrid Wirstedt, ordförande i Alvesta-Korpen.

Hela Hagaparken släcks ner och det sätts upp reflexer runt rundan och barnen lyser med sina ficklampor och letar efter både konstgjorda och riktiga tomtar. De riktiga tomtarna sitter vid brasor och där har barnen möjlighet att berätta sina önskningar inför jul.

I år blev följande de lyckliga vinnarna i Tomtesmyget, Eira Hänninen Sköldsta, Tilda Kjelsson Änganäs, Kasper Nolin Tävelsås, Mio Isaksson Rottne, Adele Kronstrand Lekaryd och från Alvesta Dani Kljajic, Lova Arvidsson, Angelino Beganovic, Mialina Fjeldenyr, Meya Arvidsson, Meya Andersson, Inez Svensson, Loui Sibner Fridell, Ludvig Gustavsson och Junie Pises.

– Det var jättelyckat, det var verkligen full rulle, det var lite snö och det var blaskigt, men det var väldigt trevligt ändå. Barnen fick sina gottepåsar i fiskedammen och de fick önska hos gammeltomten. Vi hade väl önskat lite mer snö, men man kan inte få allt, säger Ingrid Wirstedt, ordförande i Alvesta-Korpen.

Josefin Petersson


Hela Hagaparken släcks ner och det sätts upp reflexer runt rundan och barnen lyser med sina ficklampor och letar efter tomtar, hos de riktiga tomtarna har barnen möjlighet att berätta sina önskningar inför jul. Foto: Börje Fransson