ALVESTA 2022-7-5 KL. 08:00

Kalasturnén får premiär på Tyrolen

Av Hans Nilsson

ALVESTA. 15 juli kommer Kalasturnén till Tyrolen vilket blir premiären för sommarens fest med tio spelningar. Ett kittlande och generationsöverbryggande sommaräventyr väntar när banden och artisterna bob hund, Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, GRANT, Esther, Klara Keller och GERD samsas i den anrika parken.

Kalasturnén får premiär på Tyrolen
Här är artisterna som har premiär på Kalasturnén på Tyrolen i Blädinge. Foto: Annika Berglund

Den klassiska paketturnén Kalas återuppstår efter 18 år för att fira livemusikens återtåg efter nedstängning och restriktioner. Både artister och publik ska känna gemenskap, ha kul och uppleva överraskningar.

- Jag kan avundas folk med en arbetsplats och kollegor så jag ser fram emot att ha båda i sommar, yrket cirkusartist har dessutom alltid lockat. Detta blir som en ambulerande cirkus och jag gillar tanken på att vara med i något större och mer än att vara soloartist – jävla trist ord där, ’soloartist’, säger Markus Krunegård.

De inblandade artisterna på årets Kalasturné reser tillsammans i en turistbuss mellan gigen runtom i sommar-Sverige. Sedan Kalasturnén senast var ute, 1997–2004, har det svenska livemusiklandskapet genomgått stora förändringar. Att konceptet då lades till vila handlade till stor del om att det utanför storstäderna fanns betydelsefulla och snabbt växande festivaler som Hultsfred, Arvika och Peace & Love men även en rad stora och små stadsfestivaler som tillgodosåg publikens sug på musik och kultur.

Spelplatserna är valda med omsorg, det handlar om små folkparker och kvartersfester än flygfält och arenor, allt för att förstärka känslan av gemenskap och intimitet mellan artister och publik. Kalas rullade för första gången ut på vägarna 1997 med Whale, bob hund och Weeping Willows i lineupen. Under åren som följde tog artister som Håkan Hellström, Kent, Timbuktu och Lars Winnerbäck avgörande steg i sina karriärer på Kalas-scenerna.