ALVESTA 2023-1-28 KL. 14:19

Jysk först ut att öppna på Spåningslanda

Av Josefin Petersson

Jysk först ut att öppna på Spåningslanda
Jysks nya butik i Alvesta invigdes när butikschefen Carolin Klasson klippte band. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Förra veckan öppnade dörrarna till nybyggda Jysk på Spåningslanda intill väg 25, Jysk blev därmed den första butiken att öppna på det nya handelsområdet i Alvesta. Cirka ett 30-tal personer väntade tålmodigt i kylan när butiken invigdes med bandklippning av butikschefen Carolin Klasson. Besökarna bjöds även på tårta och kaffe.

– Jag tror det betyder jättemycket för Alvesta, alltså bara det gensvaret vi har fått inför öppningen var överväldigande stort, att man kan stanna och handla lokalt och att det utökas med heminredning. Jag tror handelsområdet över lag betyder jättemycket för Alvesta, säger Carolin Klasson, butikschef på Jysk i Alvesta.

Även Alvesta kommun var på plats under öppningen och lämnade över ett symboliskt brunnslock och en blomma. Carolin Klasson berättar att det verkligen varit ett varmt välkomnade från alla håll och det är verkligen tacksamt.

– Att få bli butikschef på hemmaplan är jättehäftigt, jag är jättestolt över att få den här möjligheten och samtidigt jätteroligt att komma hem, det har hela tiden känts så långt bort till öppning. Man har inte riktigt förstått att det händer nu, det var väldigt överväldigande när jag klippte bandet och kunderna strömmade in i butiken, lite tårfyllt i ögonen, det är verkligen något vi kämpat för länge, säger Carolin Klasson, butikschef på Jysk i Alvesta.

– Jag tror det betyder en hel del för kommunen, det skapar nya jobb, vi har mycket inom tillverkning och transport, men vi behöver tillväxt i olika branscher för att vara attraktiva. Det visar väl också att företag vill växa här och det ger en slags framtidstro till att fler vill satsa i vår kommun och att det finns möjligheter för företagande i Alvesta. Samtidigt som det inte bara byggs bostäder i Alvesta, utan även annat också och det är positivt för handeln i övrigt, att man inte behöver åka till andra orter, säger Ola Agermark, näringslivsansvarig på Alvesta kommun.

Men vad är det då som gör Alvesta attraktivt för nya kedjor att etablera sig.

– Kedjorna tittar ju på om det finns en kundgrupp, konkurrens och viss storlek på orten. Det är många som funderar på hur det kommer gå eftersom det ligger så nära Växjö, men företagen har ju gjort sina analyser annars hade de aldrig investerat pengar i att bygga i Alvesta, säger Ola Agermark, näringslivsansvarig på Alvesta kommun.

Jysk öppnade sin butik förra veckan, tidigare den här veckan öppnade även Jem och Fix, längre fram den 24:e februari öppnar Dollar Store. Det finns även en fjärde markyta ledig i Spåningslanda intill de övriga men där är det inte klart med någon ännu.

Utöver Spåningslada så fortsätter även planerna för Orrakullen och intressenter där, flera är intresserade men det är speciella tider med höga räntor och kostnader för företagen som vill etablera sig. Utöver det ska kommunen även ta ett större grepp om att skolorna ska samverka med näringslivet. Bland annat kommer det vara en kommunal prao för årskurs åtta och en prao ute i näringslivet för årskurs nio. Sedan menar Ola Agermark att det är viktigt att få företagen att förstå att det är viktigt att erbjuda praktik- och praoplatser, ungdomarna är den framtida kompetensförsörjningen.

Josefin Petersson


Foto: Josefin Petersson