ALVESTA 2022-3-11 KL. 11:17

I helgen är det vernissage – 30 år av bildlektioner samlat i 300 verk

Av Josefin Petersson

I helgen är det vernissage – 30 år av bildlektioner samlat i 300 verk
Elverna Nelly, Wilma, Agnes, Eira och Ella från 7A på Hagaskolan hjälpte tidigare i veckan till att hänga upp utställningen. Här tillsammans med Tomas och en av de största papémachefigrurerna som gjorts genom åren. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Utställningen ”Bild ett liv, och i skolor 1992-2022” visar 30 år av bildarbete, från 1992 till 2022. Det är allra mest pappémachefigurer och kollageteckningar men även gjutna skulpturer och bilder framkallade i mörkrum. Totalt innehåller utställningen 300 olika verk.

Efter ett sommarlov för några år sedan var flera papémachefigurer borta, det tog Tomas Tedestam fem år att hitta de försvunna figurerna. Han tycker det är perfekt att kunna ge eleverna lite inspiration, det är lättare att visa nya elever verk som elever gjort jämfört med det han har gjort. Då säger de bara, det är klart att du kan, du har gått på konstskola. Så de gamla verken har varit viktiga i hans undervisning.

– Jag brukar säga att det här jobbet som bildlärare har räddat mitt liv, att jobba hade kunnat vara så mycket knöligare. När jag gick i skolan fick jag inte beröm på matten eller engelskan utan det var bilden, det var där jag kunde haka upp tillvaron och samla kraft. Min bildkarriär började i pappas målarverkstad, där hade jag skylten som är med på utställningen ”Tedestams Måleri”, säger Tomas Tedestam, bildlärare på Hagaskolan.

I helgen är det vernissage på utställningen, den håller öppet en månad framåt på Utställningshallen på andra våningen i stationshuset. Det här blir dessutom sista terminen som Tomas Tedestam är bildlärare på Hagaskolan, nästa år fyller han 80 år.

– Det känns vemodigt, jag har både sorg och skam i kroppen, men jag ser fram emot att vara fri i mitt skapande. Men jag var tydlig med att sluta med flaggan i topp och det får jag göra tillsammans med eleverna genom den här utställningen, säger Tomas Tedestam, bildlärare på Hagaskolan.

Josefin Petersson


Foto: Josefin PeterssonFoto: Josefin Petersson