ALVESTA 2022-10-12 KL. 09:00

Henrik Murdock bjöd på en humorshow

Av Josefin Petersson

Henrik Murdock bjöd på en humorshow
Henrik Murdock besökte Vislanda bibliotek med föreställningen En kulturarbetares bekännelser – ett tragikomiskt enmansspektakel. Foto: Susanna Eriksson

VISLANDA. För två år sedan var visduon Henrik och Alexandra Murdock på Vislanda bibliotek med föreställningen Tv-kannan. Förra veckan var Henrik Murdock tillbaka på biblioteket i Vislanda med föreställningen En kulturarbetares bekännelser – ett tragikomiskt enmansspektakel.

Efter senaste besöket för två år sedan har det varit efterfrågat att de skulle komma tillbaka, när nu Henrik har sin egen föreställning, En kulturarbetares bekännelser – ett tragikomiskt enmansspektakel så kom han tillbaka igen till Vislanda bibliotek.

– En kulturarbetares bekännelser – ett tragikomiskt enmansspektakel är en berättarföreställning blandat med musik, dikter, monologer och nästan lite stand up. Allt handlade om hur det var att vara kulturarbetare under pandemin, Henrik Murdock sammanfattar det väldigt fint och trösterikt. Det känns på något sätt som ett bokslut för honom också, hur det var under pandemin, säger Susanna Eriksson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.

I och med den stora ombyggnationen på Vislanda bibliotek så var det lite svårt att locka folk till föreställningen, eftersom biblioteket håller stängt fram till den 18/11. Men det kom ändå cirka 35 personer, flertalet stammisar som brukar komma på bibliotekets evenemang.

– Det var en lyckad kväll som det alltid är när vi anordnar evenemang, flertalet stammisar kom som brukar komma på våra evenemang. Alla tackade och de som hört Henrik förra gången tyckte att han även var lika bra den här gången. De här evenemangen betyder också mycket för besökarna, att det händer något även på den lilla orten, säger Susanna Eriksson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.

– Det var en jättebra kväll, jag är verkligen supernöjd med arrangemanget, det märktes verkligen att de arrangerat sådana här kvällar förut på Vislanda bibliotek. Som en helt okänd person som kommer utifrån, eftersom jag är från Falkenberg, så är jag jättenöjd med hur mycket folk det kom, säger Henrik Murdock.

Vislanda bibliotek har sökt pengar från Kulturrådet, något som kallas för Stärkta Bibliotek, därför håller vi på att göra om hela barn och ungdomsavdelningen och det kommer bland annat bli en egen avdelning för riktigt små barn inramat med väggar av glas, mjuk matta och en soffa där man kan ha sagostunder. Sedan har de även sökt pengar för ett annat projekt som kallas för Mer Öppet, där biblioteket görs om så att det även går att besöka biblioteket när personalen inte är på plats, exempelvis fram till 22 på vardagar och även lördag-söndag så att man kan gå in med ett särskilt kort. Något som redan finns på biblioteket i Moheda och det fungerar bra där, något som Susanna med personal hoppas att det ska göra i Vislanda också. Under tiden som det är stängt går det att hämta ut reserverade böcker från Bokbussen som är på plats på fredagar och även om det är stängt så svarar personalen i telefon och tar emot reservationer.

Nästa evenemang är den 18 oktober då det anordnas barnteater för barn som är 1-2,5 år gamla, på Kvarngårdens förskola i Vislanda, teatern heter, Jag går upp. Biblioteket har även bokat en trollkarl den första november på höstlovet som de ännu inte hittat någon lokal för.

Den 27 oktober klockan 19 på Vislandagården anordnar Vislanda bibliotek tillsammans med Vislanda föreläsningsförening evenemanget Pojken och ankaret, det är en monolog baserad på en verklig livshistoria. Om Martin Simon Hjort, barn till överlevare från koncentrationsläger. En pjäs om att vara överlevare till överlevare, utanförskap och ensamhet, om att hitta sig själv, om hoppet och ljuset som finns runt omkring oss. Skådespelare är Tobias Carlsson som är från Vislanda, men som aldrig tidigare har uppträtt på hemmaplan.

Josefin Petersson